Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino (INCDMM) este „cea mai mare provocare a Ministerului Apărării Naționale (MApN) pentru acest an”, a anunțat Mihai Fifor, cu prilejul bilanțului de șase luni al mandatului său. Ministrul apărării a declarat că reprezentanții MApN poartă discuții cu importante companii în vederea colaborării pe producția de vaccinuri, iar în luna septembrie ar putea avea date concrete despre această colaborare.

 

            „Faptul că în decembrie anul trecut ne-am asumat preluarea institutului înseamnă o uriașă responsabilitate și o capacitate de a restabili lucrurile și de a  le readuce pe făgașul normal. (...) În ceea ce privește producția de vaccinuri, suntem deja în discuții foarte avansate cu o serie de companii recunoscute în domeniul producției de vaccinuri, pentru a identifica potențiale colaborări pe acest segment. Noi sperăm ca, începând cu luna septembrie, deja să putem anunța o astfel de cooperare”, a precizat ministrul apărării. Mihai Fifor a mai spus: „Suntem realiști și nu ne așteptăm să putem noi să pornim o facilitate de producție la o capacitate reală de unii singuri, de aceea încercăm o cooperare în acest domeniu cu companii recunoscute în zona producției de vaccinuri”.

 

            Institutul Cantacuzino a fost preluat de Ministerul Apărării Naționale la finalul anului 2017, după o lungă perioadă de declin. Din anul 2010, Institutul a fost implicat în numeroase scandaluri, care au culminat cu retragerea licenței de fabricare a vaccinurilor. Atunci, Agenția Națională a Medicamentului a retras autorizațiile pentru orice pe fel de vaccin. Anul 2012 a fost primul din istoria instituției când de pe liniile de producție nu a ieșit niciun vaccin, iar România a fost nevoită să importe atât vaccin BCG (împotriva tuberculozei) pentru nou-născuți, cât și pentru gripa sezonieră. În 2013, s-a încercat producerea vaccinului antigripal, dar, din cauza unei defecțiuni, întreg procesul de fabricație a fost alterat, vaccinurile rezultate nu au fost în conformitate cu normele, iar Agenția Națională a Medicamentului a oprit producția.

 

            Autoritățile au căutat ani la rând soluții pentru reluarea studiilor de imunologie și a producției de vaccinuri, dar fără succes, iar directorii Institutului au fost de mai multe ori schimbați. Miniștrii sănătății nu au găsit formula miraculoasă pentru a ridica Institutul la standarde europene și singura soluție a fost preluarea de către Ministerul Apărării Naționale, după ce inițial Institutul fusese trecut de la Ministerul Sănătății la Ministerul Educației Naționale.

 

Ștefania Doroftei

SănătateaTV.ro