Programul de decontare a senzorilor și a pompelor de insulină pentru copiii cu diabet este în impas. Medicii diabetologi se vor întâlni cu ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici pentru a simplifica procedurile greoaie care îi împiedică să le furnizeze micilor pacienți aparatele care îi ajută să țină sub control această boală cronică.

Săptămâna viitoare va avea loc o discuție între reprezentanți ai medicilor diabetologi care fac parte din Comisia de Diabet Zaharat din Ministerul Sănătății, CNAS și ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici.

Piedicile în aplicarea subprogramului destinat copiilor insulino-dependenți țin de relația CNAS-spitale și nu de lipsa fondurilor. Ministerul de Finanțe a alocat bani suficienți pentru dotarea copiilor cu diabet cu sisteme integrate de gestionare a bolii, senzori de monitorizare continuă a glicemiilor și pompe de insulină de generație nouă, dar fondurile ajung cu greu la pacienți. Programul de Diabet a primit o sumă record în 2019. Pe primul semestru al acestui an vorbim de 811.018 lei dedicați Programului Național de Diabet, pentru TIP 1 si TIP 2.

Subprogramul de decontare a senzorilor și pompelor de insulină pentru miile de copii diagnosticați cu diabet de TIP 1 din România a fost aprobat anul trecut și, potrivit primelor estimări, ar fi trebuit să fie pus în aplicare complet până în decembrie 2018.

“Chiar nu înțeleg de ce astăzi, dacă acest subprogram a fost adoptat și există fondurile necesare, nu reușim încă în România să derulăm toate achizițiile publice la timp și de ce unii dintre copii trebuie în continuare să aștepte și să lupte cu timpul”, a subliniat oficialul.

El a atras atenția că, în afară de miile de copii care suferă de diabet zaharat de TIP 1 “sunt cel puțin de două sau de trei ori mai multe vieți nevoite să lupte cu timpul, cu dramele, cu calculele minuțioase, oră de oră în fiecare zi și ani de-a rândul”.

O variantă luată în calcul de Eugen Teodorovici pentru accelerarea acestui proces este implicarea sistemului privat.

Fonduri europene în lupta împotriva diabetului

 

Oficialul a evocat și posibilități de finanțare, din fonduri europene, a unor campanii de prevenire a diabetului sau a schemelor de cercetare în domeniul diabetului. El a amintit, ca exemplu, finanțarea în cadrul programului POSDRU a intervențiilor chirugicale pe cord la copii, obținută în 2014.

„Am finanțat un program special (...) Am inventat o anumită zonă de finanțare, pe faimosul program PODSDRU, rău-famat la acea vreme, pentru a dota cele șase centre din țară care puteau să facă astfel de intervenții chirurgicale, să aducem din afara țării medici care să poată să opereze, să îi pregătească pe ai noștri, dar să opereze copiii. De fapt acesta a fost scopul, să opereze copiii”, a explicat Eugen Teodorovici.

„Intenționez ca într-o săptămână, maxim două, să lansez același ghid din 2014, pentru a continua acest proces. Sincer, nu știu unde s-a ajuns, dar știu că mai sunt nevoi în acest sens, adică mai sunt probabil copii care mai speră la o viață normală și mai ales părinții care caută soluții”, a adăugat el.

 

 

Apel la colaborare între autorități pentru Sănătate

 

La ceremonia de deschidere a lucrărilor celui de-al 45-lea Congres Național al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, ministrul de Finanțe a pledat pentru o colaborare mai bună cu Președinția în domeniul sănătății. “Știm că, din 2013, diabetul este considerat o problemă majoră pentru Europa și toate statele membre iau măsuri în acest sens. În România, peste 12% din populația adultă suferă de diabet și ne confruntăm în general cu lipsa de medici specializați și cu lipsa măsurilor sistemice de prevenție. Astfel, cred că este timpul ca și noi, autoritățile, împreună – nu doar o parte dintre cele două (Guvernul și Președinția – n.r.) - să acordăm mai multă atenție tuturor palierelor luate în calcul la nivel european în ceea ce privește lupta cu diabetul (...) Trebuie să lăsăm la o parte și politica și orice altceva când vine vorba de partea de sănătate”, a subliniat el.

“Cât mai este interimatul meu la Fonduri Europene, adică săptămâna viitoare, pentru tot ceea ce am spus acum vom găsi finanțare”, a promis oficialul.

Ministrul de Finanțe a mărturisit că se declară nemulțumit și ar fi nemulțumit indiferent cât s-ar face în domeniul sănătății, în special în privința managementului diabetului juvenil, pentru că niciodată în acest domeniu nu se poate face suficient.

El le-a adus un omagiu celor aproximativ o mie de participanți la lucrările celui mai mare eveniment științific din diabetologia românească – Al 45-lea Congres Național al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. „Istoria nu se scrie doar de numele care apar frecvent la televizor sau pe fluxurile agențiilor de presă. Și mai ales într-un domeniu atât de dificil, precum prevenirea și tratarea diabetului, istoria nu se scrie de unul singur”.

Congresul se derulează până sâmbătă, la Sibiu.

Ultimul update: 24 mai 2019

SănătateaTV.ro