O echipă internațională de cercetători a dezvoltat un algoritm bazat pe inteligența artificială, menit să sporească precizia unui test diagnostic de bază în retinopatia diabetică – examenul fundului de ochi.

În acest moment, la nivel global, o persoană din unsprezece este diagnosticată cu diabet, iar prevalența acestei boli este în creștere. Odată cu ea, crește și incidența complicațiilor asociate diabetului. Din acestea, una din cele mai severe și care afectează puternic calitatea vieții pacienților cu diabet este retinopatia diabetică, care duce frecvent la pierderea vederii. Problema este că, în stadiile incipiente, retinopatia diabetică nu are simptome. Atunci când pacienții acuză pierderea sau deteriorarea vederii, boala este deja în stadii avansate.

Diagnosticarea precoce a retinopatiei diabetice poate salva vederea unui număr mare de pacienți care suferă de pe urma acestei complicații a diabetului. Echipa internațională de cercetători a dezvoltat un algoritm de interpretare automată și precisă a imaginilor obținute prin examinarea fundului de ochi pentru a depista primele semne ale retinopatiei diabetice – acumularea de fluid la nivelul retinei. Rezultatele studiului au fost publicate în revista științifică Computers in Biology and Medicine.

Algoritmul poate diagnostica cu o precizie de 98% chiar și cele mai discrete semne ale retinopatiei diabetice. Cercetătorii spun că metoda dezvoltată de ei este foarte rapidă, precisă, dar în același timp și cost-eficientă, pentru că se bazează pe analiza imaginilor fundului de ochi. Examenul fundului de ochi face parte din orice examen oftalmologic complet și poate fi efectuat în orice cabinet de oftalmologie din întreaga lume.

Ultimul update: 8 ianuarie 2019

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.