Congresul Societăţii Române de Hipertensiune2016, organizat în București în luna septembrie, a adus anul acesta noutăți în legătură cu „Interferențele și conexiunile în hipertensiunea arterială”. Evenimentul  a fost organizat sub egida Societăţii Europene de Hipertensiune, a Societății Europene de Cardiologie, a Academiei de Ştiinţe Medicale şi a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" București.

Hipertensiunea arterială este o problemă de sănătate la nivel mondial, care afectează peste 40% dintre români. Până în anul 2025 Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că numărul indivizilor care vor avea această boală la nivel global va ajunge la 1,5 miliarde. O abordare multidisciplinară a acestei patologii poate duce însă la construirea de politici sanitare adecvate de depistare precoce şi tratament adecvat.

Cele trei zile ale congresului au cuprins sesiuni ştiinţifice generale, 10 sesiuni comune cu societățile științifice partenere internaționale și naționale, dar şi sesiuni ale grupurilor de lucru ale Societăţii Române de Hipertensiune şi ale medicilor rezidenti. Totodată, în premieră, în cadrul Congresului au fost prezentate și rezultatele celui mai recent studiu epidemiologic realizat de SRH: studiul SEPHAR III.

Hipertensiunea arterială afectează 45.1% din populația adultă a României, potrivit datelor studiului SEPHAR III. Prevalența factorilor de risc cardiovascular s-a dublat în ultimii 10 ani, iar 20% dintre persoanele care suferă de hipertensiune nu știu că au această afecțiune. Totuși, în ultimii 11 ani, rata de cunoaştere a hipertensiunii arteriale a cunoscut o îmbunătățire majoră, crescând succesiv, față de rezultatele obținute de celelalte două studii SEPHAR. Dacă în anul 2005, doar 44,3% dintre persoanele hipertensive aveau cunoscută hipertensiunea arterială, în 2016, procentul acestora a ajuns la 80.9%, în următorii ani așteptându-se să crească la 96,2%, ținând cont de impactul pozitiv al campaniilor derulate în ultimii ani de către Societatea Română de Hipertensiune şi nu numai. De asemenea, şi numărul persoanelor hipertensive aflate sub control terapeutic este în continuă creştere.

În ciuda perspectivelor pozitive în ceea ce privește diagnosticarea hipertensiunii arteriale, rezultate studiului SEPHAR III arată că factorii de risc cardiovascular rămân o problemă critică. Dintre aceștia, diabetul zaharat și dislipidemiile generează cele mai multe îngrijorări, dat fiind că prevalența celor două afecţiuni este de două ori mai ridicată decât în 2006, fapt care creşte riscul de apariţie a complicaţiilor.

SănătateaTV.ro