Coronarografia este o tehnică de diagnosticare folosită în cardiologie pentru vizualizarea arterelor coronare care irigă inima. Coronarografia este un examen medical complementar invaziv, care foloseşte tehnica radiografiei cu raze X şi injectarea cu un produs de contrast iodat ce pune în evidenţă arterele. O astfel de intervenţie este realizată cu succes în Centrul Medical HEMODINAMIC.

Acest examen este unul de referinţă în cazul în care există suspiciunea unor boli a arterelor coronare: anghină pectorală, infarcturi miocardice sau ischemie miocardică. “Pentru a face o coronarografie trebuie să existe o indicaţie pentru această investigaţie, deoarece aceasta este o investigaţie invazivă şi prezintă şi câteva riscuri. De aceea, facem nişte examinări prealabile care ne dau indicaţii tocmai pentru a feri pacientul de anumite riscuri. După ce avem o imagine de ansamblu asupra bolii pacientului, şi există indicaţia de coronarografie, aceasta trebuie să se facă într-un centru specializat”, a declarat Dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiolog, Cardiologie şi cardiologie intervenţională, Centrul Medical HEMODINAMIC.

Examenul se realizează într-o sală de adaptată, dotată cu un aparat de radioscopie ce emite raze X cu un sistem de vizualizare în timp real, o masă mobilă pe care se întinde pacientul şi care se poate glisa sub aparat, precum şi un sistem de vizualizare şi de înregistrare a examenului. În timpul intervenţiei de coronarografie, pacientul este protejat pentru razele X. “Toracele pacientului este străbătut practic de aceste radiaţii şi cu ajutorul substanţei de contrast care conţine iod se pun în evidenţă arterele coronare. Sunt unii pacienţi care au reacţie alergică la iod şi poate exista un factor de risc important în timpul intervenţuiei de coronarografie. Anestezia este locală, cu xilină”, a adăugat Dr. Rodica Niculescu.  Calea cea mai des întâlnită este cea femurală. Se poate folosi şi calea radială – artera braţului – care limitează riscurile unui hematom sau calea umerală. Înainte de examen, pacientul nu trebuie să mănânce şi trebuie să i se facă o ionogramă urinară, o hemogramă şi o hemostază – ce caută o anomalie în coagularea sângelui. Cateterul merge prin artera femurala, în aorta abdominală, apoi toracică, până la anastomoza coronară aproape de rădăcina aortei. Odata cateterul ajuns unde trebuie, produsul de contrast iodat este trimis în artere, timp în care se realizează un film. O coronarografie simplă durează mai puţin de 30 de minute, examenul nefiind dureros. 

SănătateaTV.ro