Ochi roșii, pleoape umflare, gene lipite. Sunt manifestări ale conjunctivitei. O boală deloc plăcută, care se transmite foarte ușor.

"În general, simptomele sunt destul de bruște și destul de nesemnificative. Adică, într-o dimineață, când se trezește pacientul, parcă are o senzație de corp strain, parcă are pleoapele mai umflate, parcă ochiul este mai roșu. Lucruri care se agravează în timp. Adică devine ochiul roșu, devine ochiul secretor, eventual, peste două zile, ploapele sunt umflate, se lipesc genele, are secreție. Vede bine. Asta este esențial, că vede bine. Dacă nu vede bine, poate fi altceva decât conjunctivită. Și, în general, lucrurile se agravează pe măsură ce trec zilele. ", spune conf. dr. Mircea Filip, medic primar oftalmolog și președintele Societății Române de Oftalmologie, într-un interviu pentru Sănătatea TV. 

O vizită la medic este esențială. 

"Pe de altă parte, spunem pacientului să nu se sperie dacă vede cumva că, după tot tratamentul, încă două zile este conjunctivită. Așa e normal. Ea își face numărul. Se spune, de asemenea, despre aceste boli că sunt autolimitante, adică se vindecă fără tratament. Dar cine poate să stea cu ochii roșii și cu pleoapele lipite, fără tratament?", adaugă conf. dr. Mircea Filip. 

Chiar și în cazul conjunctivitei pot apărea complicații. "De obicei, complicații apar la conjunctivite virale. Pentru că apare conjunctivita virală, ochiul este iritat și peste ochiul iritat apare și conjunctivită bacteriană, deci un stafilococ, și uneori pot să apară cheratite. Cheratita înseamnă o inflamație la cornee. Aceasta e mult mai periculoasă și mai neplăcută decât conjuctivita, pentru că poate să evolueze cu scădere de vedere. Aici trebuie să avem mare grijă și trebuie verificat la doctorul de ochi în permanență, în funcție de evoluție", subliniază medicul . 

Dacă avem conjunctivită, este esențial să îi protejăm pe cei din jurul nostru. Cum facem asta? Nu mergem la serviciu și stăm acasă, spune dr. Mircea Filip. Iar ca să îi ferim pe membrii familiei folosim prosoape separate și dormim singuri.

"Ca orice boală contagioasă, colectivitatea în care ești trebuie să fie ferită și ei să știe. În general când te vede cineva cu ochii roșii în colectivitatea ta începe să-ți recomande să mai stai pe acasă. Așa e normal", atrage atenția  conf. dr. Mircea Filip. 

 

Vă prezentăm mai jos interviul:

 

Întrebare: Care sunt simptomele conjunctivitei?

Conf. Dr. Mircea FILIPÎn general, simptomele sunt destul de bruște și destul de nesemnificative. Adică, într-o dimineață, când se trezește pacientul, parcă are o senzație de corp strain, parcă are pleoapele mai umflate, parcă ochiul este mai roșu. Lucruri care se agravează în timp. Adică devine ochiul roșu, devine ochiul secretor, eventual, peste două zile, ploapele sunt umflate, se lipesc genele, are secreție. Vede bine. Asta este esențial, că vede bine. Dacă nu vede bine, poate fi altceva decât conjunctivită. Și, în general, lucrurile se agravează pe măsură ce trec zilele. Ele evoluează șapte zile, zece zile.

Uneori, cu tot tratamentul, boala evoluează. Punem picături și ochiul e tot roșu și tot lăcrimos, tot nu e bine. Și evoluează și se transmite și la celălalt ochi, și se transmite și la familie. Adică sunt conjunctivite, aceste inflamații ale conjunctivei – conjunctiva este albul ochiului - care devine roșie, iritată, ochii stau închiși și sunt lipicioși. Așa apare un om cu conjunctivită.

Întrebare: Cum se tratează?

Conf. Dr. Mircea FILIP: Măsurile trebuie să fie rapide. Picături multe, cu antibiotic. Nu neapărat se face examenul de laborator pentru de care antibiotic. Noi trebuie să tratăm cu antibiotic după simptomele pe care le are pacientul.

În general, conjunctivitele sunt bacteriene – adică o bacterie, stafilococ, spre exemplu, în principal – sau virale , de la un herpes sau de la o răceală sau grip[ (gripa se însoțește de toată fața și tot nasul și tot corpul este iritat) - acestea sunt virale. Sau alergice: ai intrat undeva, ai alergie, faci o reacție inflamatorie rapidă, se umfă pleoapele, se umflă albul ochiului. Și rapid aceste simptome apar, dar pot să și dispară rapid după ce ai ieșit din mediu (mă refer la cele alergice).

Acestea sunt câteva dintre simptome. Și la fiecare tratamentul este specific. La bacteriene se fac tratamente după stadiul bolii, dar de obicei cu antiobiotic. Chiar dacă sunt virale, dăm antibiotic deseori, pentru că de la virale pot să se transforme în bacteriene și atunci ca profilaxie dăm antibiotic, prescriem antibiotic picături. Deci nu pastile. Picături. Picături de mult șase ori pe zi, de cinci ori pe zi, de trei ori pe zi, în funcție de gravitatea bolii.

Avem grijă să spunem de anturaj, că pot să ia și ceilalți, de prosop curat, măsuri igienice.

Pe de altă parte, spunem pacientului să nu se sperie dacă vede cumva că, după tot tratamentul, încă două zile este conjunctivită. Așa e normal. Ea își face numărul. Se spune, de asemenea, despre aceste boli că sunt autolimitante, adică se vindecă fără tratament. Dar cine poate să stea cu ochii roșii și cu pleoapele lipite, fără tratament?

Deci, în această situație trebuie să găsim o soluție. Se spală ochii cu diverse soluții, seruri de la farmacie; nu se freacă ochii – pentru că pot să pătrundă germenii, microbii în profunzime – și nu se pansează. Am ochiul roșu, nu se pansează ochiul roșu! Se tratează, așteptăm să treacă, ochelari de soare, grijă și multă răbdare. Și, de asemenea, trebuie să punem lacrimi artificale, pentru că ochiul are senzația de corp strain. Sunt lacrimi artificale care au și antibiotic sau sunt lacrimi artificale pe care pur și simplu le adăugăm la antibioticul pe care îl administrăm drept picături. Revin și spun: nu administrăm pastile de antibiotic, ci picături cu antibiotic, care să îndepărteze microbii într-o rapiditate care e cât mai posibilă.

Întrebare: Pot apărea complicații?

Conf. Dr. Mircea FILIPSigur că da! Complicațiile în general sunt rare. De obicei, complicații apar la conjunctivite virale. Pentru că apare conjunctivita virală, ochiul este iritat și peste ochiul iritat apare și conjunctivită bacteriană, deci un stafilococ, și uneori pot să apară cheratite. Cheratita înseamnă o inflamație la cornee. Aceasta e mult mai periculoasă și mai neplăcută decât conjuctivita, pentru că poate să evolueze cu scădere de vedere. Aici trebuie să avem mare grijă și trebuie verificat la doctorul de ochi în permanență, în funcție de evoluție. 

Întrebare: Bazinele de înot și piscinele pot duce la conjunctivită?

Conf. Dr. Mircea FILIPConjunctivita de piscină este o chestiune știută. Acolo intră toată lumea, se spală toată lumea și microbii ajung și la ochi și se poate întâmpla ca, într-adevăr, să fie așa. 

Întrebare: Ne putem feri în vreun fel?

Conf. Dr. Mircea FILIP: Ne putem feri într-un fel în epidemii, avem grijă să nu mergem în locuri unde nu este bine să mergem, în colectivități, pentru că acolo se transmit bolile.

Igiena mâinilor. Trebuie să ne spălăm. Am fost undeva la un bolnav, trebuie să mergem și să ne spălăm pe mâini. Cu ce? Cu apă și săpun.

Mână la față, mâna la ochi trebuie să fie evitată. În general, nu numai când sunt epidemii.

Alfel, dacă am ajuns într-o situație în care este risc de conjunctivite, uneori, pacientul își pune picături profilactic. De antibiotic, să nu facă. În general există această tendință să evităm antibioticele, dar depinde și de vârsta pacientului, care are o anumită putere de apărare, o anumită imunitate. Așa se judecă, în funcție de fiecare pacient. La un tânăr, care este un tip sănătos și bine, mai puține sunt riscurile. Dar la un copil, la un vârstnic este mai periculos și trebuie să luăm măsuri mai din pripă și mai cu hotărâre. 

Întrebare: Un mare rol pentru a-i feri pe ceilalți îl are cel care are conjunctivită, nu?

Conf. Dr. Mircea FILIPExact! Mare rol! Dar nu știu dacă toți care sunt posesorii conjunctivitei au această grijă. Dar așa este. Pentru că și lui îi face rău. Are o conjunctivită, mai poate lua ceva de la piscină, de altă natură și nu este bine, este periculos. 

Întrebare: Așadar, dacă avem conjunctivită, ce putem face pentru a-i proteja pe cei din jur?

Conf. Dr. Mircea FILIP: Să stăm acasă! Să nu mergem... Chiar și la serviciu, nu.

În general nu se ascunde, nu trebuie să te ascunzi. „Domne’, am conjunctivită”.  Ca orice boală contagioasă, colectivitatea în care ești să fie ferită și ei să știe. În general când te vede cineva cu ochii roșii în colectivitatea ta începe să-ți recomande să mai stai pe acasă. Așa e normal. 

Întrebare: Și familia cum o protejăm?

Conf. Dr. Mircea FILIPCu prosopul tău, cu perna ta, cu patul tău. Și la cel mai mic semn trebuie mers la medic. Familia trebuie protejată, pentru că de aici se duce mai departe. Și la serviciu la fel. 

Ultimul update: 10 august 2019