”Turberculoza este cea mai tratabilă dintre bolile infecțioase la nivel mondial și, cu toate acestea, în fiecare zi, în România ucide trei români”. Este semnalul de alarmă tras de Paula Rusu, jurnalist și activist pentru drepturile pacienților cu tuberculoză, într-un interviu pentru SănătateaTV.ro.

Ea a vorbit despre Legea Tuberculozei, care nu are încă norme de aplicare, la un an după ce a fost votată.

”Este un an de zile de când legea a fost votată în Parlament. Acum, în decembrie, se face anul de când a fost promulgată de președintele României. Însă nu avem normele de aplicare. De ce? Pentru că în aceste ultime 10-11 luni am lucrat, am lucrat fizic, la conturare, la crearea normelor de aplicare. Este nevoie de  să fie pus în acord ceea ce stipulează legea tuberculozei cu legislația în vigoare – pentru că vorbim de legislația muncii, pentru că vorbim de legislația pe sănătate și pentru că vorbim de finanțare. Ei bine, în ultimele 10 luni am lucrat cu Romanian Angel Appeal, cu fondul global care a sprijinit în ultimii 20 de ani intens lupta împotriva tuberculozei în România, finanțând tratamente și programe de pregătire și de susținere a personalului medical. Am lucrat împreună cu personalul tehnic din Ministerul Sănătății, din Ministerul Muncii, din Ministerul de Finanțe, pentru ca acest act normativ, care trebuie făcut, efectiv, printr-o hotărâre de Guvern să prindă conturul necesar!, a declarat ea.

Însă schimbarea Guvernului a însemnat o pauză. În aceste condiții, Paula Rusu a lansat un apel pentru ca parcursul să continue. Este vorba, în prima etapă, de publicarea în transparență decizională a normelor.

Ea a explicat și ce ar aduce concret, pentru pacienți, legea.

”Sprijinul acela de hrană, ca să rămână și să își ducă tratamentul până la capăt. Este un sprijin important pentru mulți dintre ei, care au un nivel social scăzut. De partea cealaltă sunt pacienții cu tuberculoză multidrog rezistentă, adică tuberculoza care nu răspunde la tratamentele clasice cu antibiotice (...). Ei bine, oamenii ăia au dreptul la concediu de boală pe toată durata tratamentului – care nu e șase luni, care nu durează un an de zile, ci poate ajunge până la doi ani și jumătate sau chiar peste. Au dreptul la concediu medical pentru că boala se tratează, iar un bolnav care a trecut prin tuberculoză trebuie să se întoarcă înapoi în societate, la locul lui de muncă, să producă mai departe”, a subliniat ea.

În prezent, însă, pacienții cu tuberculoză rezistentă sunt pensionați, după un an de zile.

”Vreau să văd sprijinul pentru pacienții aflați în zone de risc, pentru oameni care sunt gata să abandoneze tratamentul de îndată ce se simt puțin mai bine. Spre deosebire de alte boli care, poate, dor și care au niște simptome extrem de agresive, la tuberculoză lucrurile stau așa: tuberculoza, ca boală, nu este atât de chinuitoare pe cât e tratamentul împotriva tuberculozei. Efecte adverse extraordinare, pentru că e comparabil tratamentul cu chimioterapia, pe de o parte, de partea cealaltă, la tuberculoza rezistentă la antibiotice efectele adverse rămân pe viață: surditate, probleme cu încheieturile, probleme de altă natură... care rămân pe viață”, a adăugat Paula Rusu.

Ultimul update: 4 decembrie 2019

SănătateaTV.ro