Imunoterapia, o resursă veche de peste un secol a medicinei, a fost redescoperită și dezvoltată în ultimii ani. Cu rezultate spectaculoase în tratamentul anumitor tipuri de cancer. Dr. Dan Jinga, medic primar oncolog, a explicat pentru Sănătatea TV  ce este imunoterapia, cum funcționează și ce beneficii aduce pentru pacienți. 

 

Vă prezentăm interviul integral:

 

Întrebare: Ce este imunoterapia?

Dr. Dan JINGA: Imunoterapia este una dintre resursele Oncologiei – și nu numai, ale medicinei, în general – veche, veche de peste 100 de ani. Ca să nu spun 127, cât are deja. Însă a avut perioade în care a fost uitată și a fost reluată în special în ultimii, să zic,  5-6 ani. Culminând cu Premiul Nobel acordat pentru doi cercetători, unul din Japonia și unul din Statele Unite, în 2018, pentru imunoterapia cu aplicație în Oncologie. De atunci am asistat în Oncologie la o adevărară revoluție. Practic au apărut medicamente noi, bazate pe principii noi.

Dacă în tratamentul standard oncologic, în tratamentul citostatic, medicamentele se adresează celulei maligne în încercarea să o omoare direct prin acest efect citotoxic, în imunoterapie preparatul medicamentos, produs în laboratoare de înaltă performanță, are drept menire să stimuleze sistemul imun al gazdei, făcându-l mult mai active, mult mai numeros și capabil, într-o a doua etapă, să distrugă celulele maligne. Deci efectul este indirect, dar este mult mai puternic, pentru că implică mobilizarea sistemului imun al pacientului. 

Întrebare: Care sunt rezultatele?

Dr. Dan JINGA: Rezultatele sunt spectaculoase. Rezultate terapeutice îmbunătățite în câteva cancere solide. Trebuie să precizăm de la început că nu toate tumorile pot fi tratate cu imunoterapie. Dar pentru tumorile de piele, pentru cancerele bronhopulmonare, cancerele renale și, mai nou, cancerele vezicii urinare și tumorile capului și gâtului, imunoterapia a adus reale beneficii în termeni de supraviețuire. Pacienții trăiesc mai mult și în condiții mult mai bune.

Un alt mare avantaj este faptul că această imunoterapie este mult mai bine tolerată de către pacienți. Se administrează relative comod, inrând practic în viața de zi cu zi a pacienților care beneficiază de această terapie. 

Întrebare: Vorbeați despre îmbunătățirea ratei de supraviețuire. Ne puteți oferi câteva exemple?

Dr. Dan JINGA: Asta se poate discuta strict de la cancer la cancer. Dar dacă vorbim strict de cancerul de piele sau melanomul malign, unde imunoterapia a adus primele rezultate (de aproape 10 ani), acolo s-a produs o dublare a supraviețuirii. Iar în unele cazuri, unde răspunsul a fost de lungă durată, am asistat chiar la supraviețuiri care erau incredibile până la momentul aparației imunoterapiei. Am să dau un exemplu: melanomul metastatic este un cancer a cărui speranță de viață este în jurul unui singur an. Și sunt oameni de toate vârstele care, din păcate, au un prognostic extrem de rezervat. Pentru o parte dintre acești oameni, dar din păcate nu pentru toți, imunoterapia poate să-ți aducă speranța de trei, cinci și, mai nou, chiar de 10 ani. Ceea ce înseamnă un progres colosal pentru Oncologie!

Aceste rezultate de la melanom nu s-au regăsit în totalitate și la alte tumori solide, rezultatele sunt ceva mai modeste, dar pașii sunt extrem de importanți. În ultima vreme imunoterapia beneficiază de asocieri terapeutice, nu un singur medicament, ci două. Și mai nou se asociază imunoterapia cu radioterapia sau cu tratamentul citostatic, tocmai în dorința de a crește supraviețuirea și de a crește calitatea vieții. Pentru că cel de-al doilea principiu oncologic este nu neapărat să trăim mai mult, dar să trăim în condiții foarte bune perioada respectivă. 

Întrebare: Despre vindecare totală se poate vorbi?

Dr. Dan JINGA: Conceptul de vindecare totală în Oncologie este discutat și disputat de foarte multă vreme. Dar pentru anumite forme de cancer lucrurile acestea s-au văzut de multă vreme. Nu numai cu imunoterapie, cu toate celelalte principii. Și da, pentru anumite forme de cancer, pentru anumite subtipuri de pacienți, putem spera și în această direcție și obținem punctual anumite rezultate. Dar nu putem spune că o anume metodă oncologică ar putea să se laude cu curabilitate cu procente foarte înalte, din păcate. 

Întrebare: Se poate recurge la imunoterapie și în cazul cancerului la sân?

Dr. Dan JINGA: Se folosește imunoterapie în momentul de față în foarte multe tumori solide. În 2017, Agenția Americană a aprobat, pentru prima dată în ultima sută de ani, un medicament care nu este direcționatr împotriva unui cancer, ci împotriva unei boli cu un anume profil molecular sau genetic, indiferent de cancerul respectiv. Astfel încât imunoterapia a fost încercată, începând cu 2017, în aproape toate tumorile solide. Din păcate, cancerul de sân este inclus în categoria formelor imunorezistente, unde imunoterapia a dat rezultate slabe, dezamăgitoare. Cu toate acestea, în ultimii doi ani, pentru o anume formă de cancer mamar, și anume forma triplu negativ, care este o formă specifică femeilor tinere, o formă cu prognostic extrem de rezervat, se zăresc câteva rezultate pozitive, astfel încât cel puțin pe continentul nord-american, imunoterapia pentru acest subtip rar de boală a fost aprobată. Comunitatea europeană încă așteaptă rezultatele și confirmarea rezultatelor studiilor clinice nord-americane și pentru Europa. Deci pentru anumite forme de cancer mamar s-ar putea ca imunoterapia să constituie o parte din arsenalul terapeutic, dar nu unic. 

Întrebare: În spațiul public s-a vorbit despre o remisie completă  în cazul unei paciente cu cancer la sân, datorită imunoterapiei. Ce ne puteți spune despre asta?

Dr. Dan JINGA: Se cunosc cazuri de remisie în oncologie de mai bine de 50 de ani, inclusiv fără niciun fel de tratament. Sunt rare.  Însă sub acțiunea tratamentelor oncologice și mai ales sub acțiunea imunoterapiei se poate spera la remisie completă în procent mai mare. Statistic vorbind. Adică un număr mai mare de pacienți pot să spere la remisie. Dar nu trebuie să creăm imaginea falsă că aceste medicamente vor face remisie totală tuturor pacienților. Pentru că altfel dezamăgirea și durerea este foarte mare. 

Ultimul update: 22 septembrie 2019

SănătateaTV.ro