Operațiile cu laser pot corecta miopia în cazul pacienților cu dioptrii de până la -10, explică dr. Mircea Filip, medic primar oftalmolog și președintele Societății Române de Oftalmologie. O astfel de intervenție este rapidă și necesită doar anestezie locală, care se face prin aplicarea unor picături. Important de știut este că atât timp laserul acționează, pacientul nu trebuie să miște ochiul. 

"Dacă începe operația și pacientul mișcă, laserul se oprește. Dacă s-a oprit la jumătatea operației nu este bine. Ori schimbăm tehnica altădată, după o săptămână ori nu o mai facem",  precizează dr. Mircea Filip. Astfel de situații sunt însă rare, spune medicul:"Pacientul trebuie să fie bine lămurit: uite ce îți fac, nu te doare, vii, te operezi, pleci acasă. După operație uneori mai punem o lentil de contact, ca pansament. Pacientul vine cu ochelari de -10 și pleacă văzând". 

Operațiile de corectare a dioptriilor cu laser se pot realiza numai după ce dioptriile stagnează. 

"De ce? Eu trebuie să fiu sigur că această dioptrie nu mai crește. Pentru că dacă l-am operat și a crescut, pacientul peste doi ani iar are ochelari. Deci oprirea naturală a dioptriei trebuie să fie realizată. Dacă se realizează, de acolo încolo putem să facem această operație", explică dr. Mircea Filip.

 

Vă prezentăm interviul integral

 

Întrebare: Ce tipuri de operații cu laser pentru corectarea dioptriilor există și cât de mult pot corecta?

Dr. Mircea Filip: Sunt intervenții mai noi, sunt intervenții mai vechi. Depinde de dioptria pe care o are pacientul. În general, la miopie noi putem corecta dioptrii de până la -10 și cu astigmatism de cinci dioptrii. Astigmatismul înseamnând tot o dioptrie, doar că ochiul cu astigmatism are forma unei mingi de rugby, adică e mai turtit. Și aceasta înseamnă foarte mult ca nivel de dioptrie. De asemenea, se pot reduce dioptriile de astigmatism până la patru-cinci dioptrii la plus, dacă sunt cu plus. Se pot reduce și dioptriile la plus fără astigmatism. Până la aproximativ cinci dioptrii, patru dioptrii și jumătate de plus. Adică cei care au hipermetropie. 

 Întrebare: Cum se stabiliește dacă se poate face sau nu operația?

Dr. Mircea Filip: În general, când un pacient vine la tine să îți solicite acest lucru, ai o discuție cu el. După ce am o discuție cu el și înțeleg ce vrea, eu îi spun ce se poate, îi spun că trebuie să facă o serie de investigații oftalmologice care îl includ sau îl exclud de la aceste operații. Dacă nu este în regulă, trebuie să îți spun că nu se poate face o astfel de operație, trebuie să alegi altă soluție. Care ar putea fi altă soluție? Lentile de contact sau ochelari. Ceea ce nu îi sună foarte bine unui pacient care vine la tine pentru că faci operație de reducere de dioptrii și îi spui că nu se poate. Dar acest lucru trebuie să fie foarte bine lămurit.

Și apoi, mai este un aspect. În general, aceste operații de corectare a dioptriilor se adresează mai ales tinerilor, însemânând până în 40 de ani. Sau până în 50. Pentru că pacientul trebuie să înțeleagă un lucru. De exemplu, e miop. Un miop care are trei dioptrii, are 45 de ani și vede foarte bine la aproape, fără ochelari, nu vede de la distanță. Ce se va întâmpla după ce îl operez și îi îndepărtez dioptriile cu laser? El nu mai vede la citit. Prntru că la un om care are 40 și ceva începe ceea ce se numește prezbiție și pacientul nu mai vede să citească. Ori nu toți acceptă această idee: „adică cum, scap de ochelarii de distanță și îmi trebuie ochelari de citit?”.

 Există și alte operații de reducere, care nu sunt cu laser, sunt cu implant de cristalin. Dar, în general, eu prefer să fac operații cu laser pentru că sunt mai puțin agresive. Operația cu laser se desfășoară pe suprafața ochiului. Deci în afara ochiului, nu în interiorul ochiului. Întotdeauna când trebuie să facem o operație pe un organ este bine să nu intrăm în interiorul organului, ci să umblăm pe la suprafață. Același lucru este valabil și la ochi, urmând ca dacă nu se poate (din motive pe care nu le discutăm acum) să facem implant de cristalin. Dar aceasta e o operație mai invazivă. 

Întrebare: Care sunt acele criterii de excludere pe care le menționați?

Dr. Mircea Filip: De exemplu, sunt oameni care vin la mine, la oftalmolog, și spun „vreau să nu mai am dioptrii” și eu constat că are keratoconus. Keratoconus este o boală care apare din motive pe care noi nu le știm întotdeauna în totalitate. Și el vrea această operație, dar eu nu pot să-i fac ceastă operație, pentru că este risc mare de complicații.

Dar mai este un lucru. Aceste operații de reducere de dioptrii se fac – mai ales la miopie – de la o anumită vârstă. Și anume când? De obicei, de la 21 de ani. Noi facem de la 20-21 de ani. Alții fac la 18, alții fac mai târziu. Depinde. Noi facem pe la 20-21 de ani. De ce? Eu trebuie să fiu sigur că această dioptrie nu mai crește. Pentru că dacă l-am operat și a crescut, pacientul peste doi ani iar are ochelari. Deci oprirea naturală a dioptriei trebuie să fie realizată. Dacă se realizează, de acolo încolo putem să facem această operație. Sigur că asta, în principiu, așa se întâmplă. Se poate să mai crească, nu știe nimeni. În medicină nimic nu este sigur. Din păcate, nimic nu este sigur. La noi 1+1 nu întotdeauna fac 2.

Întrebare: Dvs. de ce ați ales să purtați ochelari?

Dr. Mircea Filip:  Un om care are dioptrii are trei variante: ochelari, lentil de contact, operație. Sigur că eu am trecut de perioada vieții în care eram foarte interest să nu am ochelari, să am părul negru. Dar este o întrebare pe care unii mi-o pun, alteori deschid eu discuția. Zic “am altă vârstă și nu mai e interesant, că ai altă vârstă și altă structură oculară”.

Întrebare: Cum se desfășoară operația?

Dr. Mircea Filip: Inițial că, sigur, pacientul vine foarte emoționat. Anestezista are modalitățile domniei sale ca să liniștească lucrurile, îi explicăm pacientului. Pacientul vine, se așază pe pat, după ce i s-au pus picături de anestezic. Operația e obligatoriu cu anestezic. Asta e o altă mare întrebare: „Dar cum faceți operația cu anestezie, ce fel de anestezie?”. Trebuie să fie anestezie cu picături. Este foarte bună anestezia. Pacientul simte că se lucrează acolo, dar nu simte că îl doare ceva. Deloc.

Este așezat pe pat, se așază un câmp steril, un cearceaf steril pe fața pacientului,se pune un aparat care ține ochiul deschis, ca pacientul să nu poată să clipească. Asta e o altă întrebare: “Dar cum să nu clipesc? Adică ce fac”. E un aparat care ține ochiul. Nu înțeapă, nu taie, nu se întâmplă niciun traumatism.

Apoi, de exemplu, la aparatul din spatele nostru (care reduce până la zece dioptrii; operația se numește ReLEx Smile) sau în cazul dioptriilor complicate se pune o ventuză pe ochiul pacientului - după ce ochiul a fost anesteziat -și ventuza aceasta face vid. Pentru că laserul trebuie să acționeze 15 sau 25 de secunde, după tipul de tehnică, după dioptria pacientului. Timp în care ochiul trebuie să fie perfect imobil, adică nemișcat. Ce se întâmplă dacă mișcă? Că se întâmplă, de frică fac atac de panică, dar rareori. Rareori, pentru că dacă ai o discuție și la cabinet și aici și vede că atmosfera e prietenoasă. Dacă începe operația și pacientul mișcă, laserul se oprește. Dacă s-a oprit la jumătatea operației nu este bine. Ori schimbăm tehnica altădată, după o săptămână ori nu o mai facem. Așa ceva se poate întâmpla. Astea sunt lucruri rare. Pacientul trebuie să fie bine lămurit: uite ce îți fac, nu te doare, vii, te operezi, pleci acasă. După operație uneori mai punem o lentil de contact, ca pansament. Pacientul vine cu ochelari de -10 și pleacă văzând și a doua zi conduce mașina. 

Întrebare: Cât durează intervenția?

Dr. Mircea Filip: Intervenția durează, în general, cam 10 minute la un ochi. Mai mult e pregătirea.

Echipa de laser este formată din chirurg, ajutorul (doctoral care ajută la operație), inginerul de laser. Inginerul de laser este o persoană foarte important, pentru că el știe să te îndrume privind posibilitățile de corectare a dioptriilor. Eu trebuie să fiu atent la ochiul pacientului. Inginerul de laser trebuie să fie atent la toate detaliile legate de bunul-mers. Eu trebuie să fiu atent, să nu vorbesc, să operez în cele mai bune condiții. Sigur, în colaboarare cu echipa. Sunt asistente medicale, medic anestezist. Care nu se văd la operație, dar sunt personae extrem de importante. 

Este o operație fără sângerare. Pacientul vine cu ochii curați, pleacă cu ochii curați. Este foarte interesantă evoluția postoperatorie. Seara se uită la meci, dacă eventual este un băiat. 

Întrebare: Există riscuri?

Dr. Mircea Filip: Sigur că da! Nu există acte medicale fără risc. Orice se poate întâmpla oricui.

Acestea li le dăm scrise. Sunt unii care încep cum intră în cabinet la doctoral de ochi, îi spun “domnule doctor, dar ce riscuri sunt?”. Dacă începe să mă întrebe cu riscurile, mă uit puțin la el  mai rezervat. Sigur că după ce are o discuție cu doctorul de ochi începe să uite de riscuri.

Revin și spun, există riscuri: să se oprească operația că a făcut o mișcare, să nu respecte instrucțiunile înainte de operație. Înainte de operație pacientul trebuie să-și pună un tratament cu niște picături, să ia niște pastile. După operație câteva săptămâni trebuie să-și pună picături, trebuie să aibă ochelari de soare. Sunt anumite operații la care au nevoie să pună noaptea ochelari, ca să poată dormi, să nu se frece la ochi.

Ce se mai poate întâmpla? Se poate întâmpla să facă o infecție la ochi, să se deplaseze anumite structuri după operația de corectare a diptriilor. Unul la un milion își pierde vederea. N-am văzut. Dar așa scrie în carte, în literatura de specialitate. Probabil că nu s-a ajuns la un milion, e un număr foarte mare. Probabil că s-a întâmplat în altă parte. 

Întrebare: Sunt frecvente cazurile în care revin dioptriile?

Dr. Mircea Filip: Regresia rezultatului se numește această posibilitate. Extrem de rar. Extrem de rar, pentru că noi ne luăm măsuri ca pacientul să fie stabil din punct de vedere al dioptriei, să aibă vârsta, să avem o colaborare bună cu el. Că dacă el se simte bine zice “nu mai pun picături”. Dar nu este normal așa ceva.

Astea sunt foarte rare. Foarte puțini. 

Întrebare: Care sunt costurile?

Dr. Mircea Filip: Costurile sunt așa: 5.000 de lei la doi ochi, 10.000 de lei la doi ochi, 15.800 de lei la doi ochi. Deci sunt costuri. Pentru că aparatul acesta costă destul de mult.

Nu sunt decontate de Casă. Aceste operații sunt considerate operații estetice. Nu moare nimeni dacă poartă ochelari. Dorești să nu mai porți ochelari, este un lux pe care ți-l permiți, se poate face operația. Altfel nu. Nu se poate pentru că medicina e foarte scumpă ca să ai performanță. 

 

Ultimul update: 8 septembrie 2019