Specialiștii din lumea medicală caută constant noi metode de combatere a tuberculozei. Recent, la o conferință din India, a fost anunțată apariția unui vaccin revoluționar, dar și lansarea unui studiu pe un lot mare de persoane. 

„Concomitent cu anunțarea noului vaccin se preconizează inițierea unui studiu, din anul 2019, care vizează testarea pe un lot mare de pacienți a revaccinării BCG-ului cu o formă nouă de vaccin, astfel încât acoperirea vaccinului BCG să permită o durată mai lungă de timp. În prezent, copii sunt protejați de vaccinul BCG până la vârsta de 10 ani. În lotul care va intra în studiu se preconizează să fie testați copiii între 10 și 18 ani, astfel încât dezvoltarea tuberculozei să nu mai fie prezentă la această categorie de vârstă pentru că tuberculoza copilului pune nu doar probleme de diagnostic, ci și probleme de tratament, de conduită, copiii fiind niște victime ale adulților atunci când vine vorba de tuberculoză”, a explicat asist. univ. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din București.

Dr. Mahler a vorbit, în cadrul unui interviu în exclusivitate pentru Sănătatea Press Group, și despre avantajele aduse de noul vaccin împotriva TBC.

„Acest vaccin aduce pacienților infectați cu tuberculoză posibilitatea să beneficieze de o metodă profilactică prin care infecția să nu se transforme în boală. Este un lucru extraordinar pentru că vaccinul existent în acest moment pe piață, BCG-ul, pe care îl administrăm și noi copiilor la naștere, poate fi administrat doar pacienților care nu au fost infectați cu mycobacterium tuberculosis. Pe când vaccinul care se află acum în faza a treia de testare va putea fi administrat și persoanelor infectate.

Prin urmare, acest vaccin oferă soluția opririi unei boli care are un impact mare pe sănătatea publică și fără de care nu putem vorbi de o adevărată luptă împotriva tuberculozei”, a declarat asist. univ. dr. Beatrice Mahler.

Noul vaccin este însă la câțiva ani distanță de apariția pe piață, lucru care se va întâmpla, probabil, în 2028.

 

Incidența cazurilor de tuberculoză în România, în scădere

 

Între 11.000 și 15.000 de cazuri de tuberculoză s-au înregistrat în România în 2018, potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății. Aceasta înseamnă o incidență cuprinsă între 58 și 79 la 100.000 de locuitori. Incidența este în scădere în țara noastră.

Incidența tuberculozei rezistente și multidrog rezistente a fost cuprinsă între 2,9 și 4,5 la 100.000 de locuitori. Mortalitatea în rândul persoanelor cu tuberculoză infectate cu HIV a fost de 4,4 la 100.000.

Ultimul update: 6 noiembrie 2019