Un studiu publicat recent arată că oprirea tratamentului pe termen lung cu aspirină în doze mici crește riscul producerii unor evenimente caradiovasculare, în cazul pacienților care au probleme cu inima.

Potrivit datelor, una din 74 persoane care au oprit tratamentul au avut un eveniment cardiovascular în plus pe an. De asemenea, rata evenimentelor cardiovasculare a fost cu 37% mai mare în cazul persoanelor care au renunțat la dozele zilnice de aspirină.

„Tratamentul cu doze mici de aspirină este simplu și ieftin. Atâta timp cât nu există sângerări sau nu sunt programate intervenții chirurgicale majore, cercetările noastre au demonstrat beneficiile pe care pacienții le au dacă nu renunță la el”, spune autorul studiului, profesorul Johan Sundstrom, de la Universitatea Uppsala, din Suedia.

Studiul a fost publicat în Jurnalul „Circulation” al Asociației Americane de Cardiologie. Pentru realizarea acestuia au fost studiate datele a 601.527 de persoane care, timp de 4 ani, au luat zilnic doze mici de aspirină pentru a preveni producerea de noi infarcte și atacuri cerebrale. Participanții au avut peste 40 de ani și nu sufereau de cancer.

Luată în doze mici, aspirina ajută la reducerea riscului de recurență a infarctelor și atacurilor cerebrale. Între 10 și 20% dintre persoanele care au supraviețuit unui infarct renunță să mai ia aspirină în primii trei ani de la producerea acestuia, arată datele.

Potrivit Asociației Americane de Cardiologie, persoanele care au făcut infarct, dar și cele cu risc ridicat de a suferi unul ar trebui să ia zilnic o doză mică de aspirină.

SănătateaTV.ro