La Spitalul de urgenţă pentru Copii "Marie Curie" din Bucureşti a fost inaugurat pe 5 iunie departamentul de chirurgie, renovat prin fonduri strânse din donaţii, ca urmare a campaniilor iniţiate de Fundaţia Scheherazade.

Preşedinta fundaţiei, Wajiha Haris, a subliniat că obiectivul campaniei a fost strângerea unei sume totale de 1,5 milioane euro pentru renovarea celui mai mare spital de copii din România, unde peste 50.000 de copii din toată ţara primesc îngrijiri medicale în fiecare an. Ea a subliniat că acest obiectiv a fost îndeplinit în urma contribuţiei Grupului Enel, care a donat 500.000 de euro pentru reabilitarea spitalului. Noul departament inaugurat dispune de saloane cu unu şi două paturi, dar cele mai multe au patru sau cinci paturi. Fiecare salon este dotat cu televizor, frigider, jucării, unele saloane dispun de grupuri sanitare chiar în interiorul lor, iar pentru cele care au grupuri sanitare comune, acestea deservesc două saloane. Saloanele sunt zugrăvite în culori calde, care creează un ambient plăcut, atât pentru copii, cât şi pentru corpul medical care lucrează aici.

În paralel, există saloane private ale Centrului de Diagnostic şi Tratament Unirea care dispun de unul sau două paturi ce permit internarea copilului fie împreună cu mama, fie singuri contra cost. Acestea dispun de asistenţă medicală permanentă şi de televizoare, frigider, grup sanitar în interiorul salonului.

"Scopul nostru este să ajutăm Spitalul de copii "Marie Curie" să ofere tratamentele cele mai performante din România prin oferirea condiţiilor optime de spitalizare. Pentru îndeplinirea obiectivului nostru trebuie să consolidăm contribuţia din partea statului, a societăţii civile şi a sectorului privat. Trebuie să ne asumăm în mod colectiv responsabilitatea de a avea grijă de copiii noştri. Acest lucru nu poate fi realizat doar de stat, avem nevoie de susţinerea unei societăţi civile active, a oamenilor simpli şi a unui sector privat dinamic, deoarece aceşti jucători ocupă un spaţiu considerabil în mediul nostru. Există o nevoie acută de a contribui prin eforturile noastre cu îndrăzneală şi promptitudine aşa cum nu s-au mai imaginat sau demonstrat până acum", a spus Wajiha Haris, preşedinta Fundaţiei Scheherazade.

La rândul său, preşedintele grupului executiv al Enel, Fulvio Conti, a declarat: "Contribuim cu mare bucurie şi entuziasm la această campanie importantă menită să îmbunătăţească condiţiile de îngrijire sanitară pentru copiii români. Această iniţiativă răspunde angajamentului nostru de a fi nu numai un investitor străin important în sectorul energetic, dar şi un bun cetăţean al României şi un membru devotat al comunităţii în care trăim. Una dintre valorile principale ale Enel este grija profundă pentru protejarea vieţii, atât pentru generaţiile prezente, cât şi pentru cele viitoare, şi acordăm o atenţie deosebită copiilor, căci ei reprezintă viitorul oricărei ţări".

Ministrul Sănătăţii Publice, Eugen Nicolăescu, a mulţumit Fundaţiei Scheherazade pentru implicarea într-un proiect atât de amplu, pentru efortul depus pentru strângerea de fonduri şi s-a referit la investiţiile care au fost făcute de către MSP în ultimii trei ani pentru această unitate sanitară, în valoare de 5,3 milioane lei, dintre care 3,8 milioane numai în 2007. Tot în 2007, a mai spus Eugen Nicolăescu, spitalul a primit bani şi pentru a achiziţiona un computer tomograf şi un aparat radiologic digital. De asemenea, a fost inaugurată unitatea de primiri urgenţe pentru care au fost alocate fonduri în sumă de 154.000 euro pentru achiziţionarea de aparatură.

Totodată, ministrul Sănătăţii a menţionat faptul că Ministerul Sănătăţii alocă 2% din impozit pentru renovarea spitalului. Daniel Buzatu, managerul spitalului, a anunţat că în scurt timp va fi inaugurat departamentul de ATI, modernizat şi dotat cu aparatură medicală de ultimă oră cu fonduri primite de la MSP, dar şi din fondurile spitalului.

Copiilor care au participat la acest eveniment le-au fost oferite un spectacol de teatru, dulciuri şi jucării. La inaugurarea departamentului de chirurgie de la Spitalul de copii "Marie Curie" au participat primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, ministrul Sănătăţii Publice, Eugen Nicolăescu, membri ai corpului diplomatic.

Sursa: Agerpres  

SănătateaTV.ro