Legea care interzice fumatul în spații publice închise a fost declarată constituțională  în data de 27 ianuarie 2016. Potrivit specialiștilor, legea are o serie de avantaje atât pentru nefumători, cât și pentru fumătorii activi.

„Este un moment extrem de important pentru România. Este un moment vital pentru protecția nefumătorilor. Să nu uităm că de 11 ani încercăm să îi aducem în zona în care se respiră aer curat. (...) Primul element pozitiv care se va vedea la împlinirea unui an din momentul în care intră legea în vigoare va fi o reducere a numărului de internări prin infarct miocardic, prin criză de astm, criză de BPOC, accidente vasculare cu cel puțin 15% în serviciile de terapie intensivă sau în serviciile UPU. Al doilea element care va fi vizibil va fi o creșetere importantă a numărului de fumători care vor apela la Programul STOP Fumat, iar din punct de vedere al prevalenței ne așteptăm ca acest impact să se materializeze într-o reducere a numărului de fumători tineri care vor debuta și al fumătorilor adulți care se vor lăsa”, a declarat pentru www.sănătateatv.ro prof. univ. dr. Florin Mihălțan, președinte Societatea Română de Pneumologie.

Pentru ca numărul îmbolnăvirilor să scadă iar efectele legii să fie vizibile, este necesar ca aceasta să fie corect aplicată și respectată.

Legea va intra in vigoare la 45 de zile după ce va fi publicată în Monitorul Oficial. 

SănătateaTV.ro