Leucemiile acute sunt afecţiuni întâlnite destul de des în populaţia tânără, având un impact enorm asupra vieţii. Numai la Institutul Clinic Fundeni sunt înregistrate anual câteva zeci de cazuri noi. “Leucemia acută reprezintă un cancer al sângelui în care apare o proliferare anormală a celulelor albe tinere. Mai exact, apare un exces a ceea ce numim noi medicii blaşti, celule blastice. Măduva reprezintă locul unde, în mod normal, se produc elementele celulare din sânge, leucocite, eritrocite, trombocite. Măduva hematogenă în acest caz este invadată de aceste celule leucemice, celule blastice”, a declarat pentru Sănătatea TV, conf. univ. dr. Daniel Coriu, şeful Secţiei Hematologie Clinică şi Transplant Medular din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Potrivit specialistului, în funcţie de originea acestor celule blastice există două grupe mari de leucemii, respective leucemiile acute limfoblastice, în care precursorul este o celulă tânără limfoidă, şi leucemiile acute mieloide, în care precursorul este o celulă tânără mieloidă. Leucemiile acute limfoide apar în special la persoanele tinere, iar leucemiile acute mieloide la persoanele mai în vârstă, undeva după 40 de ani. Mai exact, vârsta medie ar fi în jur de 50 de ani. La Institutul Clinic Fundeni, în fiecare an sunt înregistrate aproximativ 80 de cazuri noi de leucemii acute mieloide şi 30 de leucemii acute limfoide. Însă, numărul de pacienţi cu leucemii este mult mai mare, chiar de ordinul sutelor, luându-se în calcul şi pacienţii deja diagnosticaţi cu această afecţiune. 

Deşi o persoană poate sta zeci de ani în remisiune completă, totuşi e destul de dificil de vorbit de vindecare. “Nouă ne este foarte teamă să vorbim despre vindecare. N-am să-i spun niciodată unui pacient că l-am vindecat pentru că noi niciodată nu ştim dacă nu cumva, peste 10 ani, o celulă leucemică redevine agresivă şi boala apare din nou. Deci noi nu vorbim de vindecare, ci doar de remisiune completă. În afară de chimioterapie şi transplant medular sunt tot felul de studii clinice care vor aduce terapii mult mai bune în viitorul apropiat. De exemplu pentru leucemia acută promielocitară, care este o leucemie acută specială, dăm o formă de acid retinoic, o formă de vitamină A în terapie. Foarte curând vom vorbi de terapii ţintite. Cam ăsta este viitorul, o terapie ţintită pentru fiecare model de leucemie, fie o terapie imunologică cu antimonoclonali, fie terapii moleculare care acţionează direct pe genă şi inhibă acea genă sau produsul acelei gene. Probabil vom vorbi despre acest lucru în 10-15 ani”, a conchis conf. univ. dr. Daniel Coriu.

SănătateaTV.ro