Leucemiile sunt un grup de afecțiuni hematologice, caracterizate prin proliferarea malignă a leucocitelor, adică a globulelor albe, în măduva osoasă, acolo unde globulele albe sunt produse. Leucemia este un fel de cancer al celulelor din sânge.

Leucemiile se împart în două categorii: Leucemii Acute şi Leucemii Cronice.

Leucemiile acute sunt cele mai dramatice. În cadrul acestor leucemii proliferarea se face cu elemente tinere, mai exact celule denumite blaști. Formele de leucemie acută sunt de două tipuri: leucemii limfoblastice acute și leucemii mieloblastice acute.

Există trei mari sindroame care conturează această afecțiune atât de temută: sindromul anemic, sindromul hemoragic și sindromul infecțios. Pentru că prolifrarea are loc în măduvă, cu celule tinere și maligne, toate celelalte serii ale sângelui sunt anihilate, sunt împiedicate să se dezvolte normal.

Un pacient cu leucemie acută prezintă anemie severă, cu palore și cu tot ceea ce decurge dintr-o anemie severă, oboseală, lipsă de putere, fatigabilitate extremă. Poate să prezinte febră pe fondul unui sindrom infecțios, cu diverse localizari și cu tot felul de infecții. Mai mult decât atât, poate să aibă hemoragii,  epistaze  adică hemoragii nazale sau echimoze, ceea ce în limbaj popular se numesc vânătăi.

Cel mai simplu și elementar examen care se face pentru diagnostic este o hemogramă, care obligatoriu trebuie citită microscopic. La un examen corect efectuat și interpretat microscopic se pot celulele blastice, acele leucocite tinere, maligne, cu caracter complet diferit față de leucocitele normale.

„Nu întotdeauna leucemie înseamnă număr mare de leucocite și nu întotdeauna un număr mare de leucocite înseamnă leucemie. În principal infecțiile pot să dea un număr crescut de leucocite” atenționează dr. Iulia Constantinescu, medic primar medicină internă, Institutul Național de Hematologe Transfuzională.

 După ce s-a depistat că pacientul are leucemie, acesta trebuie trimis într-o clinică de specialitate, unde se va efectua puncția medulară la care se poate vedea gradul de infiltrație medulară și va fi inițiat tratamentul de specialitate.

Tratamentul pentru leucemiile acute este destul de dur. Este vorba despre cure citostatice care sunt individualizate în funcție de tipul de leucemie. În plus, pentru cei care au posibilitatea să facă un transplant medular, în țară sau în străinătate, acesta este cel cu viză curativă, cel care poate eradica tumora malignă.

SănătateaTV.ro