Pacienții cu calculi reno-ureterali pot beneficia de tratamentul prin litotriție extracorporală la Spitalul Clinic „Prof. dr. Theodor Burghele” București după ce Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București a achiziționat un aparat modern (Modulith SLX F2), care a costat aproape 740.000 de euro, bani alocați de Primăria Capitalei.

Aparatul nou achiziționat permite tratamentul minim invaziv al litiazei urinare prin litotriție extracorporală cu unde de șoc (ESWL). Până la 75% din calculii reno-ureterali pot avea indicație de rezolvare prin ESWL și se estimează că aproape 600 de astfel de proceduri se vor realiza în fiecare an la Spitalul „Prof. Dr. Theodor Burghele”.

Potrivit datelor puse la dispoziția SănătateaTV.ro de prof. dr. Viorel Jinga, șeful Clinicii de urologie de la Spitalul „Theodor Burghele”, performanța aparatului reduce senzația de durere, astfel că procedura se poate efectua fără anestezie, iar nevoia de analgezice este minimizată. Aceleași date mai arată că rinichiul poate fi tratat fără repoziționarea pacientului. Tehnologia avansată ajută ca regiuni sensibile precum plămânii, inima sau organele umplute cu aer să fie identificate sigur și evitateîn timpul aplicării undei de șoc. De aceea, metoda permite chiar și tratarea copiilor, fără riscuri semnificative. Mai mult, combinarea localizării radiologice și ecografice permite medicului să aleagă metoda de localizare cea mai potrivită.

În plus, „procedura presupune o durere mult mai mică pentru pacient decât în cazul unei intervenții clasice, iar tratamentul ulterior poate fi doar ambulatoriu; pacientul nu are nevoie nici măcar de un calmant înainte de procedura propriu-zisă”, explică profesorul Jinga într-un comunicat de presă al ASSMB. Avantajul ESWL este că pacientul nu ajunge în incapacitate temporară de muncă, cum se întâmplă în cazul intervenției clasice, iar durata spitalizării scade la cel mult o zi, față de până la zece zile. În plus, aparatul de la Spitalul „Theodor Burghele” permite efectuarea intervențiilor și la pacienții supraponderali, de până la 225 de kilograme.

Ștefania Doroftei

Ultimul update: 16 octombrie 2018

SănătateaTV.ro