Lumina cu efect stroboscopic din timpul festivalurilor de muzică creşte riscul declanşării unei crize epileptice, chiar şi în cazul celor care nu ştiau că suferă de această afecţiune, potrivit unui studiu realizat de o echipă olandeză, relatează BBC News.

Studiul a pornit de la cazul unui tânăr de 20 de ani, fără crize epileptice anterioare, care a suferit un astfel de episod la un festival.

Societatea pentru Epilepsie din Marea Britanie a reacționat și a cerut organizatorilor de festivaluri să limiteze lumina la nivelurile recomandate – maximum 4 hertzi.

Aproximativ 3% dintre persoane cu epilepsie sunt sensibile la lumină, ceea ce înseamnă că blitz-urile, luminile care pulsează sau jocurile de lumini pot să le declanșeze crize.

 

Datele studiului

 

Cercetătorii de la mai multe centre medicale din Olanda au studiat 400.343 de participanţi la 28 de festivaluri de muzică dance electronică din diferite regiuni ale ţării, dintre care 241.543 au fost expuşi la lumini stroboscopice în timpul festivalurilor desfăşurate pe perioada nopţii.

Potrivit rezultatelor, lumina stroboscopică a crescut cu mai mult de trei ori riscul unei crize epileptice. Circa 30 de persoane participante la evenimente cu lumină stroboscopică au suferit o criză, în comparaţie cu nouă persoane participante la evenimente desfăşurate pe perioada zilei.

Cercetătorii îi sfătuiesc pe toţi cei care suferă de epilepsie fotosensibilă să evite astfel de evenimente sau să îşi ia măsuri de precauţie cum ar fi să doarmă suficient sau să nu consume droguri, să nu stea aproape de scenă şi să părăsească locul de desfăşurare a festivalului dacă simt că experimentează efectul de „aură“.

Ultimul update: 16 iunie 2019

SănătateaTV.ro