Numărul îmbolnăvirilor de cancer de colon în rândul persoanelor tinere a crescut în ultimii ani, arată un studiu recent realizat de cercetători americani. Este vorba în special de perioada după anii 1990, când în dieta oamenilor din țările dezvoltate au apărut modificări.

Studiul, realizat de specialiști de la Societatea Americană de Cancer, a arătat că s-a observat o creștere a ratei de cancer de colon la tineri, în timp ce la cei vârstnici numărul îmbolnăvirilor se menține constant sau chiar este în scădere.

 

Cele mai mari rate de îmbolnăvire în Coreea și Australia

 

În ultima jumătate a secolului XX, oferta alimentară s-a schimbat, iar dieta a suferit modificări. Principalul factor de care trebuie să ne ferim este zahărul.

„Deși este aproape ca atunci când cauți un ac într-o grămadă de fân, au existat cel puțin câteva studii privind băuturile îndulcite cu zahăr care au arătat că și consumul moderat crește riscul de îmbolnăvie. Și nu sunt doar băuturi îndulcite cu zahăr, ci și sirop de porumb cu concentrație mare de fructoză, cu o asociere pozitivă. Carbohidrații cu sarcină glicemică ridicată pot crea un mediu inflamator puternic în intestin.”, a afirmat Rebecca Siegel.

Studiul a arătat că din anul 2008 până în 2012, în 42 de țări cu date privind registrul de cancer de înaltă calitate, ratele de cancer la colon în rândul persoanelor cu vârste între 20 și 49 de ani au fost cele mai mici în India (3,5 la 100.000), Uganda (3,8 la 100.000) și Chile (3,8 la 100.000) și cele mai mari în Coreea (12,9 la 100.000), Australia (11,2 la 100.000), SUA (10,0 la 100.000) și Slovacia (10,0 la 100.000).

Alte țări care au înregistrat o creștere a cancerului la debut precoce au fost Canada, Danemarca, Germania, Noua Zeelandă, Slovenia, Suedia și Marea Britanie. Cele mai semnificative creșteri ale ratei cancerului de colon au fost înregistrate în  Noua Zeelandă, cu o medie anuală de 4% și în Coreea (4,2%). În același timp timp însă, ratele de boală la persoanele în vârstă au scăzut în Noua Zeelandă, Australia, Canada și S.U.A.

 

Când mergem la medic?

 

„Dacă aveți simptome evidente care să semnaleze cancerul colorectal, ar trebui să consultați un medic, indiferent de vârsta dumneavoastră. Cele mai frecvente simptome la tineri, pe baza sondajelor noastre, sunt aceleași ca la pacienții mai în vârstă: constipație, sânge în scaun sau sângerare rectală, balonare, diaree, scaun mai îngust decât de obicei, gaz, durere, crampe.”, a avertizat Rebecca Siegel, director științific al cercetării de supraveghere la The American Cancer Society.

Cercetătorii mai spun că dacă sunt prezente două dintre aceste simptome, nu înseamnă neapărat că persoana respectivă are cancer, însă dacă acestea persistă două-trei săptămâni, este nevoie de un consult la medic.

Specialiștii atrag atenția că oamenii trebuie să se concentreze pe prevenție și să aibă un stil de viață sănătos. Reducerea consumului de carne roșie, creșterea consumului de fructe, legume și fibre, activitatea fizică regulată, renunțarea la fumat și menținerea unei greutăți normale sunt esențiale pentru sănătate.

 

Ultimul update: 10 septembrie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.