Emoții mâine pentru peste 8.800 de absolvenți ai Universităților de Medicină și Farmacie din țară, care vor susține examenul de intrare în rezidențiat. Un număr de 6.283 dintre ei au aplicat pentru domeniul medicină, 1.740 pentru medicină dentară și 853 pentru domeniul farmacie s-au înscris la concurs.

Concursul se desfășoară în centrele universitare București, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu- Mureş şi Timişoara.

Repartizarea candidaţilor pe săli se face diferenţiat, pe domeniile pentru care s-au înscris, de către fiecare universitate de medicină şi farmacie.

Listele au fost afișate pe site-urile aferente fiecărui centru universitar unde are loc, respectiv:

București - http://rezidentiat.umfcd.ro/

Cluj-Napoca - http://www.umfcluj.ro/rezidentiat2019/

Craiova - http://www.umfcv.ro/rezidentiat

Iași - http://www.umfiasi.ro/ro/admitere/program-de-rezidentiat/

Târgu-Mureș - https://www.umfst.ro/rezidentiat/rezidentiat-8-decembrie-2019.html

Timișoara - http://www.umft.ro/rezidentiat-2019_761

Ministerul Sănătății a scos la concurs pentru această sesiune de examen, 4.710 locuri și posturi, astfel: 3.960 în domeniul medicină, 398 în domeniul medicină dentară, 256 pentru farmacie, respectiv 96 de locuri pentru Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Justiției și Ministerul Afacerilor Interne, ministerele care au rețea sanitară proprie.

Însă autoritățile au dat asigurări că, dacă va fi nevoie, numărul de locuri va fi suplimentat.

“Anul acesta nu schimbăm regulile în timpul jocului, dar ne dorim ca toți absolvenții care reușesc să treacă pragul de 60 la sută din punctajul maxim pe domeniu, pe țară, să fie admiși, în condițiile în care resursa umană este deficitară. Vom găsi soluții pentru acești tineri, așa cum a asigurat și prim-ministrul, și am cerut departamentelor de specialitate din cadrul ministerului să prezinte o analiză în acest sens, inclusiv pe criterii demografice pentru a putea lua decizii privind repartizarea pe centre universitare a viitorilor rezidenți. După concurs, vom discuta împreună, toți cei implicați, și măsurile care trebuie luate pentru îmbunătățirea acestui concurs în anii care urmează“, a spus ministrul Sănătății, Victor Costache, la sfârșitul lunii trecute.

Examenul de rezidențiat începe la ora 10 și durează patru ore, iar intrarea candidaților în sală se va face începând cu ora 8:30. Ei trebuie obligatoriu la ei actul de identitate.

Corectura se face în mod electronic prin scannare, în sala de concurs, în prezenţa autorului şi a încă 2 candidaţi din sala respectivă, care vor fi nominalizaţi în procesul-verbal al sălii şi care vor semna pe acesta şi pe grilele candidaţilor.

Eventualele contestaţii privind răspunsurile corecte sunt depuse de candidaţi până la ora 16.00 în ziua de 9 decembrie 2019.

Pentru a promova, candidații trebuie să obțină cel puțin 60% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu.

Ultimul update: 7 decembrie 2019

SănătateaTV.ro