Managerul Institutului "Marius Nasta", dr. Beatrice Mahler-Boca, a explicat pentru Sănătatea Press Group care crede că sunt motivele care au dus la scăderea incidenței tuberculozei în România. Potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, între 11.000 și 15.000 de cazuri de tuberculoză s-au înregistrat în țara noastră în 2018. Aceasta înseamnă o incidență cuprinsă între 58 și 79 la 100.000 de locuitori.Incidența tuberculozei rezistente și multidrog rezistente a fost cuprinsă între 2,9 și 4,5 la 100.000 de locuitori. Datele arată o scădere a incidenței tuberculozei în România. 

"Scăderea incidenței este un lucru bun pentru România, este direcția în care dorim să mergem. Înseamnă un număr mai mic de cazuri raportate și un număr mai mic de cazuri depistate. România are, în primul rând, o strategie națională care a fost respectată, are o rețea de tuberculoză cu profesioniști bine pregătiți și investițiile, care, nu au fost puține în ultima perioadă, din partea Fondului Global și a proiectelor norvegiene, au dus la creșterea metodelor de diagnostic de laborator, ceea ce a permis o diagnosticare rapidă a pacienților și accesul la tratament, dacă vorbim de tuberculoza multidrog rezistentă. Dacă vorbim de tuberculoza sensibilă, a fost important accesul gratuit la tratament, finanțat de către statul român.", a declarat manegerul Institutului "Marius Nasta".

 

Proiecte în implementare 

 

Lupta contra tuberculozei merge mai departe în România. O serie de proiecte sunt implementate de Institutul "Marius Nasta", în cadrul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei. Se dorește atât continuarea trendului de scădere a incidenței, cât și controlul și tratamentul eficient al cazurilor depistate.

"Primul se adresează formării personalului medical, pentru că tuberculoza înseamnă metode noi de diagnostic și metode noi de tratament. Dacă, în urmă cu zece ani, tratam tuberculoza cu cinci tuberculostatice, astăzi numărul lor a crescut foarte mult, vorbim de peste 20 de medicamente, pe care trebuie să le asociem în scheme diferite", a precizat managerul Institutului "Marius Nasta".

Un alt proiect important este cel de screening al tuberculozei.

"Vom screena peste 75.000 de persoane aflate în categorii de risc, din cauza utilizării de droguri sau din lipsa adăpostului, cât și persoane care au domiciliul departe de serviciile medicale oferite de oraș", a explicat dr. Mahler-Boca.

Un al treilea proiect vizează profil genetic al tulpinilor TBC care circulă pe teritoriul României

"Este un proiect european în care realizăm o mapare a tulpinilor de tuberculoză multidrog rezistentă, astfel încât vom ști exact dacă tuberculoza pe care o diagnosticăm în România este o tulpină a noastră, a românilor, sau este o tuberculoză care a ajuns dintr-un alt stat al Europei", a declarat managerul.

 

Ce urmează

 

Un alt proiect în lupta contra tuberculozei vizează toaate laboratoarele de diagnostic al  TBC din România. Și urmează să fie implementat.

"Un proiect pe care vrem să îl semnăm cât mai repede este viitorul proiect norvegian, care înseamnă o completare a echipamentului de laborator de diagnostic rapid a tuberculozei în toate laboratoarele care fac acest lucru în România și completarea metodelor moderne de diagnostic genetic al tuberculozei", a precizat dr. Beatrice Mahler-Boca.

Ultimul update: 19 octombrie 2019

SănătateaTV.ro