Marea Britanie începe în această toamnă vaccinarea băieților de 12 și 13 ani împotriva HPV. Potrivit estimărilor, astfel vor fi evitate aproximativ 29.000 de îmbolnăviri de cancer în următorii 40 de ani, relatează BBC News.

Băieții vor deveni eligibili la începutul noului an școlar, la 11 ani după ce a început vaccinarea fetelor.

Marea Britanie a început un program public de vaccinare anti-HPV la fete în 2008, iar studiile realizate până acum arată că programul de imunizare a redus semnificativ rata îmbolnăvirilor de cancer de col uterin.

În Anglia, programul de vaccinare anti-HPV demarat în 2008 a redus numărul de infecții cu 86% în rândul femeilor cu vârsta între 16 și 21 de ani.

De asemenea, un studiu realizat în Scoția arată că programul de imunizare a redus cu 71% numărul de cazuri de cancer de col uterin la femei.

 

“Nu mai aveam salivă pentru a mânca”

 

Jamie, din Falkirk, nu auzise niciodată de HPV până când a constatat că în gât i-a apărut o formațiune în formă de disc.

După ce a fost diagnosticat cu cancer orofaringian în 2010, la 44 de ani, a suferit o intervenție chirurgicală. Au urmat șase săptămâni de chimioterapie și șase de radioterapie.

A avut nevoie de terapie pentru a-și “reantrena” mușchii să poată vorbi și i-a rămas foarte puțină salivă, astfel că mâncatul și băutul au devenit o provocare.

“Am devenit foarte deprimat și a fost nevoie de doi ani pentru a începe să mă simt din nou normal”, a mărturisit Jamie.

El a înființat o fundație pentru a atrage atenția asupra virusului care i-a provocat atât de multă durere și că și bărbații sunt în pericol.

 

Cum sunt vaccinați băieții?

 

Băieții de 12 și 13 ani vor primi vaccinul la școală, de la începutul anului școalr. Pentru că politica de sănătate este descentralizată în Marea Britanie, momentul va fi diferit în Anglia, Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor.

Copiii vor primi două doze, iar protecția durează cel puțin 10 ani.

“Vaccinul anti-HPV protejează cu succes de 10 ani fetele de a dezvolta cancer de col uterin la maturitate. Băieții vaccinați vor fi protejați de cancer penian și rectal și vor avea riscuri mai mici de a dezvolta cancer de cap și gât”, a afirmat Robin Weiss, profesor de oncologie virală la University College London, citat de Reuters.

Ultimele date ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că anul trecut s-au înregistrat 570.000 de noi cazuri de cancer de col uterin pe plan mondial și peste 310.000 de decese din cauza bolii.

 

Ultimul update: 9 iulie 2019

SănătateaTV.ro