Marea Britanie incepe in aceasta toamna vaccinarea baietilor de 12 si 13 ani impotriva HPV. Potrivit estimarilor, astfel vor fi evitate aproximativ 29.000 de imbolnaviri de cancer in urmatorii 40 de ani, relateaza BBC News.

Baietii vor deveni eligibili la inceputul noului an scolar, la 11 ani dupa ce a inceput vaccinarea fetelor.

Marea Britanie a inceput un program public de vaccinare anti-HPV la fete in 2008, iar studiile realizate pana acum arata ca programul de imunizare a redus semnificativ rata imbolnavirilor de cancer de col uterin.

in Anglia, programul de vaccinare anti-HPV demarat in 2008 a redus numarul de infectii cu 86% in randul femeilor cu varsta intre 16 si 21 de ani.

De asemenea, un studiu realizat in Scotia arata ca programul de imunizare a redus cu 71% numarul de cazuri de cancer de col uterin la femei.

 

“Nu mai aveam saliva pentru a manca”

 

Jamie, din Falkirk, nu auzise niciodata de HPV pana cand a constatat ca in gat i-a aparut o formatiune in forma de disc.

Dupa ce a fost diagnosticat cu cancer orofaringian in 2010, la 44 de ani, a suferit o interventie chirurgicala. Au urmat sase saptamani de chimioterapie si sase de radioterapie.

A avut nevoie de terapie pentru a-si “reantrena” muschii sa poata vorbi si i-a ramas foarte putina saliva, astfel ca mancatul si bautul au devenit o provocare.

“Am devenit foarte deprimat si a fost nevoie de doi ani pentru a incepe sa ma simt din nou normal”, a marturisit Jamie.

El a infiintat o fundatie pentru a atrage atentia asupra virusului care i-a provocat atat de multa durere si ca si barbatii sunt in pericol.

 

Cum sunt vaccinati baietii?

 

Baietii de 12 si 13 ani vor primi vaccinul la scoala, de la inceputul anului scoalr. Pentru ca politica de sanatate este descentralizata in Marea Britanie, momentul va fi diferit in Anglia, Scotia, Irlanda de Nord si Țara Galilor.

Copiii vor primi doua doze, iar protectia dureaza cel putin 10 ani.

“Vaccinul anti-HPV protejeaza cu succes de 10 ani fetele de a dezvolta cancer de col uterin la maturitate. Baietii vaccinati vor fi protejati de cancer penian si rectal si vor avea riscuri mai mici de a dezvolta cancer de cap si gat”, a afirmat Robin Weiss, profesor de oncologie virala la University College London, citat de Reuters.

Ultimele date ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) arata ca anul trecut s-au inregistrat 570.000 de noi cazuri de cancer de col uterin pe plan mondial si peste 310.000 de decese din cauza bolii.