Toate persoanele cu diabet zaharat de tip 2 trebuie să beneficieze de tratament personalizat.  Asociația Europeană pentru Studiul Diabetului (EASD) și Asociația Americană de Diabet (ADA) au elaborat un document de consens prin care arată că îngrijirea centrată pe pacient trebuie să stea la baza tuturor programelor de tratament al diabetului zaharat de tip II.

Prof. dr. Maria Moța, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, a explicat pentru SănătateaTV.ro ce înseamnă noua paradigmă în tratamentul diabetului de tip 2.

 

În ce măsură se pot implementa în România noile recomandări ale ghidurilor?

Noi facem acest lucru de mai mulți ani. Dar, acum ca niciodată, a trebuit să fie nevoie de un ghid, de altfel de un „standard of care”, pentru că au apărut extrem de multe medicamente moderne în ultima perioadă, medicamente care pot adresa anumite nevoi ale anumitor pacienți. Așadar, când avem în față un pacient cu diabet zaharat de tip 2, trebuie să studiem totdeauna vârsta pacientului, vechimea acestuia, funcția lui renală, dacă există boli cardiovasculare, dacă există insuficiență renală, insuficiență cardiacă și, în funcție de toate aceste date și urmărind și contraindicațiile anumitor medicamente, trebuie să alegem tratamentul.

 

Cum se abordează personalizat pacientul cu diabet zaharat tip 2?

S-a hotărât: prima linie de tratament este metforminul. Când hemoglobina glicată ne arată că echilibrul diabetului nu a atins ținta, urmează o întrebare: „Aveți boli cardiovasculare?”. Dacă există boli cardiovasculare, atunci se dă o anumită clasă de tratament numită agoniști de receptori de glucagon-like-peptid-1. Dacă există și boală cardiovasculară aterosclerotică și insuficiență cardiacă, atunci se recomandă o altă clasă de medicamente – inhibitorii de SGLT 2. Dar totdeauna ne uităm la funcția renală. Dacă funcția renală e afectată, trebuie să știm până la ce rată de filtrare gromerulară putem indica un medicament sau altul. Trebuie întotdeauna să analizăm greutatatea fiecărui pacient, pentru că avem medicamente care duc la creștere în greutate și altele care duc la scădere în greutate. Trebuie să ne uităm dacă pacientul are hipertensiune arterială, că avem medicamente antidiabetice care scad concomitent tensiunea arterială. Iar acolo unde sunt mari probleme financiare, trebuie să ne uităm la raportul cost-beneficiu, în așa fel încât niciun pacient să nu rămână netratat, dar urmărind raportul cost-beneficiu fiecare pacient să-și primească tratamentul lui. Cam la aceasta se referă această nouă paradigmă, dar care e de fapt veche, pusă într-o altă formă.

Ultimul update: 3 ianuarie 2019

SănătateaTV.ro