Maternitatea Polizu din Bucureşti a primit în cadrul programului de reducere a mortalităţii infantile 2017, demarat astăzi de Asociaţia Salvaţi Copiii, un ventilator performant de suport respirator, în valoare de 34.000 de euro.

Acesta este cel de-al treilea aparat pe care Maternitatea îl primeşte de la Asociaţia Salvaţi Copiii, după ce în 2013 a mai primit un ventilator de suport respirator, în valoare de 12.276 de euro, iar în 2014 o masă de reanimare performantă cu modul de resuscitare, în valoare de 17.650 de euro.

„Copiii născuţi prematur au o vulnerabilitate crescută şi au nevoie de asistenţă medicală imediată, pentru că organismul lor nu e încă pregătit pentru provocările mediului extern. Atunci când medicii au la îndemână aparatură medicală de calitate, cu performanţele tehnicii actuale, lupta lor are şanse mult mai mari de reuşită. Şi pentru noi, medicii, este o dramă să fim nevoiţi să alegem pentru care naştere prematură să refuzăm internarea, ştiind că incubatoarele disponibile sunt insuficiente”, a declarat prof. univ. dr. Silvia Stoicescu, şef Secţie Neonatologie, Maternitatea Polizu.

Potrivit Asociaţiei Salvaţi Copiii, dotarea precară a maternităţilor şi secţiilor de neonatologie rămâne o problemă frecvent întâlnită în ţara noastră, România ocupând primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă. Acesta este şi motivul pentru care Salvaţi Copiii a decis să deruleze programe de reducere a mortalităţii infantile prin dotarea maternităţilor cu aparatură medicală specifică. Iar rezultatele nu au întârziat să apară. Dacă în 2010 rata mortalităţii infantile era de 10,1 la mia de nou-născuţi vii, în 2016 rata era de 7,3 la mia de nou-născuţi vii.

„În 77 de maternităţi, pe care Salvaţi Copiii le-a dotat până acum, am donat peste 380 de echipamente în valoare de trei milioane de euro, care au ajutat la salvarea a peste 31.000 de copii prematuri. Am demarat programul de combatere a mortalităţii infantile în 2010, analizând situaţia de pe teren, din comunităţile unde numărul deceselor sub un an era dramatic. Este un program extrem de complex, care s-a extins pe mai multe paliere, unul dintre acestea fiind cel al dotării maternităţilor cu aparatură performantă, necesară medicilor în lupta lor pentru a-I ţine în viaţă pe copiii născuţi prematur. Am văzut cu ochii noştri cum un incubator, de pildă, scade considerabil rata mortalităţii infantile”, a menţionat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

SănătateaTV.ro