Începând de astăzi, cetățenii din Finlanda pot folosi o rețetă electronică emisă în propria țară pentru a cumpăra medicamente din Estonia. Inițiativa se aplică tuturor rețetelor electronice emise în Finlanda și tuturor farmaciilor din Estonia care au semnat protocolul, a anunțat la 21 ianuarie Comisia Europeană.

 

Platformă IT comună statelor membre UE

 

Noutatea acestei inițiative stă în transferul unor informații medicale prin intermediul unei platforme informatice comună pentru toate statele membre UE. Infrastructura digitală care facilitează accesul transfrontalier la date și informații medicale este finanțată de Comisia Europeană.

Prin intermediul acestei infrastructuri, pacienții nu trebuie să aibă fizic o rețetă. Medicii completează o rețetă în format electronic, care este vizibilă tuturor farmaciilor partenere, din toate țările membre UE. Inițiativa este în acest moment în faza de proiect-pilot, însă face parte din obiectivele unei Directive de digitalizare a serviciilor de sănătate la care au aderat 22 de state membre UE – Directiva 24/2011. Aceasta permite statelor membre să facă schimb de informații și date medicale într-o manieră sigură, eficientă și în condiții de interoperabilitate.

 

Un pas important pentru sănătatea digitală

 

21 ianuarie marchează o zi importantă pentru eforturile de digitalizare a sănătății în Uniunea Europeană. Este însă doar un prim pas – 22 de state membre ale Uniunii Europene au aderat la infrastructura eHealth Digital Service. Până în anul 2021, toate aceste state vor putea transfera între ele rețete electronice și dasare electronice ale pacienților.

Zece din aceste state ar putea implementa obiectivele Directivei până la finalul anului 2019. Aceste state sunt: Belgia, Cehia, Cipru, Croația, Estonia, Finlanda, Grecia, Luxemburg, Malta și Portugalia.

Ultimul update: 21 ianuarie 2019

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.