Cercetătorii au ajuns la concluzia că medicamentele din clasa statinelor, utilizate pentru reducerea  colesterolului, ar putea duce la creșterea cu peste 30% a riscului de declanșare a diabetului în rândul persoanelor predispuse bolii.

Pe lângă reducerea nivelului de colesterol din organism, statinele au efecte pozitive și asupra inflamațiilor și a stresului oxidativ. Cu toate acestea, specialiștii au ajuns la concluzia că utilizarea pe termen lung a medicamentelor din această clasă poate crește riscul declanșării diabetului de tip 2, în cazul persoanelor cu predispoziții spre această afecțiune.

Pentru realizarea studiului specialiștii au analizat datele a 3.234 de persoane cu greutate sau obeze, care prezentau un risc ridicat de a dezvolta diabetul de tip 2. Cercetătorii au monitorizat nivelul de grăsime și de glucoză din sânge, dar și utilizarea statinelor. Astfel, ei ajuns la concluzia că, în comparație cu persoanele care nu au luat statine, cele supuse acestui tratament au prezentat un risc cu 36% mai mare de a dezvolta diabetul de tip 2.

Rezultatele studiului au fost publicate în această săptămână, în revista  BMJ Open Diabetes Research and Care. 

SănătateaTV.ro