Medicii atrag atenția că expunerea excesivă la soare poate face mai mult rău decât bine, deși soarele reprezintă principala sursă de vitamina D, necesară sănătății oaselor. Semnalul de alarmă al medicilor vine în contextul în care, în plin sezon estival, oamenii doresc să se bronzeze cât mai mult și pentru acest lucru merg la plajă sau la piscină unde stau perioade îndelungate.

„Nu este nevoie să stăm foarte mult timp la soare pentru a primi cantitatea necesară de vitamina D. Cei care obişnuiesc să petreacă foarte multe ore la plajă sau la piscină trebuie să ştie că expunerea îndelungată şi repetată la razele ultraviolete poate duce la leziuni serioase ale pielii şi ochilor, poate slăbi sistemul imunitar şi creşte riscul de cancer de piele. Chiar şi tinerii pot dezvolta cancer de piele”, a declarat dr. Cristian Tăutu, medic specialist medicină de familie.

Totodată, Organizația Mondială a Sănătății avertizează că persoanele care de-a lungul timpului suferă mai mult de cinci arsuri prezintă risc dublu în a dezvolta melanom, cea mai severă formă de cancer de piele. În ceea ce privește copiii și adolescenții, specialiștii OMS susțin că este necesar un singur episod de acest gen ca cei mici să sufere de melanom. În acest caz, dr. Cristian Tăutu le recomandă părinților să-i învețe pe cei mici cum să se protejeze de razele ultraviolete.

„Pielea copiilor este delicată şi, prin urmare, mult mai vulnerabilă la numeroase leziuni cauzate de expunerea prelungită la soare. Astfel, copiii trebuie protejaţi în permanenţă de razele ultraviolete, chiar şi atunci când se joacă în faţa blocului, nu numai cât timp stau la plajă. Părinţii îşi pot proteja copiii de razele ultraviolete prin aplicarea constantă a cremelor de protecţie solară certificate, prin evitarea expunerii la soare în intervalul orar 11.00 – 16.00 şi prin îmbrăcarea micuţilor în haine de culoare deschisă. De asemenea, este bine ca părinţii să-şi înveţe copiii regula umbrei: dacă umbra copilului este mai mare decât el, atunci acesta trebuie să poarte o pălărie, să se dea cu loţiune de protecţie solară şi să stea sub umbrelă”, a explicat dr. Cristian Tăutu.

SănătateaTV.ro