Experți în sănătate publică, medici cardiologi și sute de organizații și asociații din România fac front comun și trag un semnal de alarmă asupra pericolului la care se expun persoanele care folosesc dispozitivele cu tutun încălzit.

Emisiile dispozitivelor cu tutun încălzit afectează peretele vascular la fel de mult ca fumul de țigară, reiese dintr-un studiu recent citat de Inițiativa 2035 fără tutun. Studiul arată că expunerea de scurtă durată la fumul produs de dispozitivele cu tutun încălzit produce leziuni ale endoteliului vascular la fel ca expunerea la fumul țigărilor convenționale. În plus, concentrația sanguină de nicotină după inhalarea fumului de tutun încălzit este cu mult mai mare decât cea obținută în urma fumatului țigărilor convenționale, deși cantitatea de nicotină măsurată în aerosolii emiși de tutunul încălzit era de aproximativ 63% din cantitatea de nicotină măsurată în fumul țigărilor obișnuite.

„Prin urmare, studiul aduce argumente noi că tinerii fumători care doresc să elimine riscul de infarct miocardic acut trebuie să renunțe complet la orice produs care conține nicotină și nu doar să înlocuiască țigările tradiționale cu noile produse care doar încălzesc tutunul”, se arată în comunicatul Inițiativei 2035 fără tutun.

Ultimul update: 18 octombrie 2018

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.