Bilanțul anului 2018 „dă cu minus”, atrage atenția Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF). Medicii de familie care asigură interfaţa dintre pacienţi şi sistemul național de sănătate afirmă că au spraviețuit unui an în care asistența medicală primară pe care o reprezintă a fost neglijată, marginalizată și subfinanţată, se arată într-un comunicat al SNMF.

„Medicii de familie din România au funcționat în 2018 cu un buget cu doar 17% mai mare decât în 2017, în condițiile în care colegii din unitățile sanitare de stat (medicina școlară, ambulatoriu integrat, spitale) au beneficiat de finanțări (salarii și bugete) mărite cu până la 100%. Cu toate acestea, startul discuțiilor pentru bugetul alocat medicinei de familie pentru 2019 este unul pe care SNMF îl consideră eșuat. În previziunile bugetare actuale, bugetul alocat medicinei de familie vizează o creștere de sub cinci procente față de anul trecut”, se arată în comunicat.

De asemenea, reprezentanții SNMF afirmă că medicii de familie aşteaptă ca alocarea financiară în anul 2019 să asigure deopotrivă sumele necesare pentru creșterile salariale impuse prin lege, posibilitatea investiţiilor în echipamente și personal, precum și creșterea cheltuielilor generate de inflație.

Totodată, SNMF apreciază că, din cauza problemelor din sistemul sanitar, se va înregistra un nou val de nemulțumire din partea medicilor de familie. De asemenea, susține societatea, este îngrijorător faptul că agențiile de recrutare a forței de muncă din domeniul medical anticipează anul viitor o migrație crescută a medicilor de familie.

Ultimul update: 12 decembrie 2018

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.