Vicepreședintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, dr. Sandra Alexiu, a declarat pentru SănătateaTV.ro că medicii de familie vor continua protestele și nu vor semna actele adiţionale la contractul-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

„Vom continua protestele, să nu semnăm actele adiţionale. Jumătate dintre medici nu au semnat actele adiționale”, a spus dr. Sandra Alexiu, într-o intervenție telefonică.

Ea a adăugat că perspectivele de rezolvare a situației nu țin de medicii de familie, ci de autorități.

„Nu țin de noi, țin de autorități, noi de luni de zile spunem acest lucru. Am depus sute de documente, am făcut dezbatere publică, ne-am adunat în piață, ne-am întâlnit cu premierul, cu ministrul Sănătății. Am primit numai niște cosmetizări ale contractului cadru, modificări nu s-au facut”, a afirmat vicepreședintele SNMF.

Principalele nemulțumiri ale medicilor de familie sunt legate de subfinațarea domeniului și birocrația din sistem.

Potrivit Sandrei Alexiu bugetul alocat cabinetelor abia se ridică la nivelul de anul trecut, iar în sistem este necesară informatizarea scriptologiei CNAS. Este nevoie ca și biletelele de trimitere sau concediile medicale să fie informatizate.

Protestul medicilor de familie este susținut și de pacienți. Vicepreședintele SNMF a mai spus că aceștia au fost anunțați din timp privind demersul medicilor, iar consultațiile au fost reprogramate.

Începând de astăzi, medicii de familie care protestează nu vor mai elibera rețete compensate sau gratuite. Pacienţii vor putea doar să ceară o consultaţie, dar vor primi doar reţete simple, nu și trimiteri la specialist.

De partea cealaltă, Ministerul Sănătății anunță într-un comunicat de presă că, din punct de vedere financiar, ca răspuns la solicitările primite din partea reprezentanților medicilor de familie, pentru 2018 s-a prevăzut ca bugetul pentru medicina de familie să se suplimenteze cu 278 milioane de lei (17%).

Potrivit Ministerului, personalul medical care lucrează în regim de gardă, în centrele de permanență vor beneficia în 2018 de o creștere  a  tarifului  orar  de  la  12,8 lei/oră cât  este  în  prezent  la  40 lei/oră.  Tariful orar pentru asistenții medicali care lucrează în regim de gardă va crește de la  8 – 10 lei/oră  cât  este  în  prezent  la  20 – 22,5 lei/oră. 

SănătateaTV.ro