Agenția Națională de Managament al Calității în Sănătate (ANMCS) a înaintat la începutul anului un proiect de Ordonanță De Guvern prin care propune ca toate unitățile sanitare, inclusiv cele care nu sunt obligate să se acrediteze, să aibă obligația de a implementa un sistem de management al calității serviciilor de sănătate și siguranței pacientului.

În nota de fundamentare a proiectului de act normativ, ANMCS argumentează că, în lipsa unui sistem de management al calității, este de presupus că îmbunătățirea rezultatelor asistenței medicale din România, care ne situează pe ultimele locuri în Uniunea Europeană, nu poate avea loc. Implementarea sistemului de management al calității de către toate unitățile sanitare ar trebui să fie dovedită pe baza unei metodologii stabilite de colegiul director al ANMCS.

La 18 ianuarie, Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) a contestat acest proiect de lege, precizând că el contravine prevederilor Legii nr. 329/2018. Conform acesteia, cabinetele de medicina familiei sunt scutite de la procedura de acreditare, care include implementarea unui sistem de management al calității.

Președintele SNMF, dr. Dina Mergeani, spune că implementarea unui sistem de management al calității nu este fezabilă la nivelul cabinetelor medicale individuale, unde există de cele mai multe ori în schema de personal doar două persoane (medicul și asistentul medical).

Medicii de familie din România sunt nemulțumiți de propunerea ANMCS și spun că birocrația în plus le va lua din timpul necesar actului medical și va crește timpul de așteptare al pacienților. „Considerăm că propunerea legislativă este inoportună deoarece adoptarea ei va avea un puternic impact negativ asupra accesului pacienților la servicii medicale și asupra funcționării sistemului de sănătate și solicităm în consecință Guvernului României respingerea acesteia”, se precizează într-un comunicat emis de SNMF. 

Ultimul update: 18 ianuarie 2019

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.