Medicii de familie din București și județul Ilfov anunță că de la 1 august nu vor mai aplica ștampila cabinetului pe documentele emise  în baza contractelor cu casele de asigurări de sănătate din Municipiul București (CASMB), județul Ilfov (CAS Ilfov) și a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești (CASAOPSNAJ). Acestea includ: biletele de trimitere, rețetele compensate și gratuite și certificatele de concedii medicale.

Medicii de familie argumentează că ștampila cabinetului nu este necesară pe aceste documente conform legislației în vigoare. Însă, deși Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat această precizare pe site de mai bine de un an, sunt frecvente situațiile în care farmacii, birouri de internări din spitale sau laboratoare de analize refuză să ofere servicii pacienților care se prezintă cu documentale respective neștampilate. „Nu este normal să ignorăm o lege din cauza neinformării altor paliere ale sistemului de asigurări”, a declarat dr. Marina Pîrcălabu, președintele Patronatul Medicilor de Familie din București și județul Ilfov (PMFB), într-un comunicat oficial al Asociației Medicilor de Familie București (AMFB).

Nici rețetele compensate și gratuite emise în regim online prin intermediul Sistemului Informatic al Prescripției Electronice (SIPE) nu trebuie să aibă semnătura sau parafa medicului, nici ștampila cabinetului, acestea fiind semnate electronic. Doar rețetele emise offline – adică atunci când sistemul informatic nu funcționează bine  – necesită semnătură olografă, parafă și stampilă. „Oricine își poate da seama dacă rețeta este emisă online sau offline pentru că acest lucru este scris în subsolul rețetei”, a precizat dr. Sandra Alexiu, președintele AMFB.

AMFB și PMFB au solicitat CASMB, CAS Ilfov și CASAOPSNAJ să informeze corect și complet asigurații și furnizorii de servicii medicale și medicamente (spitale, laboratoare, farmacii) despre aceste prevederi și să verifice aplicarea lor, în interesul asiguraților.

SănătateaTV.ro