Medicii de familie nu sunt împotriva cardului de sănătate, însă refuză să cedeze din timpul alocat consultaţiilor pentru a introduce date pe cardul de sănătate. Potrivit reprezentanţilor medicilor de familie, cardul de sănătate nu este decât o punte de legătură între asigurat şi asigurator, iar atribuţia de a inscripţiona şi valida cardurile de sănătate nu ar trebui să revină medicului de familie ci Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

„Decizia informatizării sistemului de sănătate şi programele de informatizare aparţin Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Tocmai de aceea, medicul de familie nu ar trebui să suporte toate actele birocratice care nu fac altceva decât să încarce programul medicului şi să îi răpească din timpul de consultaţie. Refuzăm categoric să înlocuim timpul acordat pacienţilor cu rezolvarea treburilor administrative legate de acest card de sănătate”, a declarat dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, în cadrul unei dezbateri publice privind normele metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul naţional de asigurări sociale de sănătate, ce a avut loc la Ministerul Sănătăţii, în data de 22 august 2012.

Refuzul de a inscripţiona cardurile de sănătate vine şi din partea reprezentanţilor Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie. Potrivit dr. Doina Mihăilă, preşedintele Federaţiei, „cardurile, contrar aşteptărilor iniţiale, în care ar trebui să se regăsească istoricul medical al pacientului, nu face decât să dovedească calitatea de asigurat a pacientului, ceea ce deja se face prin SIUI. Refuzăm să rupem din cele 15 minute alocate pacientului pentru a introduce date pe card.”

În ciuda nemulţumirilor medicilor de familie, autorităţile spun că acest card este obligatoriu pentru ca pacientul să aibă acces la serviciile medicale. „Cardul de sănătate este obligatoriu. Cine nu are acest card nu poate beneficia de serviciile medicale”, a declarat dr. Marius Filip, medic şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. 

SănătateaTV.ro