Un studiu recent a scos la iveală că medicii nu sunt bine pregătiți în privința nutriției din cauză că nu primesc suficiente informații în școlile de medicină.

Deși dieta joacă un rol important în sănătate și bunăstare și poate fi crucială în gestionarea multor afecțiuni cronice comune, școlile medicale tind să nu dedice mult timp învățării viitorilor medici despre nutriție, arată studiul.

Cercetătorii au analizat datele din 24 de studii care s-au concentrat pe cunoștințele de nutriție ale studenților la medicină și încrederea în capacitatea lor de a oferi consiliere pacienților în dietă. În general, nutriția a fost insuficient inclusă în educația medicală indiferent de țară, cadru sau an de învățământ, a constatat echipa de evaluare. 

„Educația nutrițională insuficientă, impactul asupra cunoștințelor, abilităților și încrederii studenților pentru a include nutriția în îngrijirea pacienților. Când studenții nu primesc consiliere nutrițională de la medici seniori, aceasta nu devine parte a îngrijirii holistice a pacienților și continuă cu practica lor medicală. De asemenea, importanța nutriției pentru un stil de viață sănătos nu este consolidată cu pacienții”, a declarat Jennifer Crowley, cercetătoare în nutriție și dietetică la Universitatea din Auckland, în Noua Zeelandă, potrivitt Reuters.

Analiza a vizat examinarea unor studii de formare în nutriție din SUA, Europa, Orientul Mijlociu, Africa, Asia, Noua Zeelandă și Australia.

 

Obezitatea, un real pericol la nivel mondial

 

Obezitatea este un factor de risc major pentru multe dintre principalele cauze de deces și dizabilitate la nivel mondial, inclusiv boli de inimă, diabet, artrită și anumite tipuri de cancer.

La nivel global, ratele obezității s-au triplat din anul 1975, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Începând cu 2016, aproximativ 650 de milioane de adulți din întreaga lume erau obezi, iar 381 de milioane de copii și adolescenți erau supraponderali sau obezi.

În timp ce mulți factori au contribuit la creșterea gradului de obezitate, inactivitatea fizică și dietele încărcate cu prea multe calorii și grăsimi sunt o parte importantă a problemei, atenționează OMS. 

Autorii studiului mai consideră că școlile medicale ar trebui să pregătească noi medici, care cunosc bine elementele de bază ale nutriției și ale gestionării greutății și sunt capabili să direcționeze pacienții către specialiștii potriviți, pentru un ajutor suplimentar în schimbarea stilului de viață.

„Dacă medicii din întreaga lume nu sunt educați semnificativ în privința nutriției, cum putem să ne așteptăm să recomande altceva în afară de medicamente și dispozitive”, a spus dr. Stephen Devries, directorul executiv al Institutului Gaples nonprofit pentru Cardiologie Integrativă din Deerfield, Illinois.

Mai mult decât atât, medicul a afirmat că o creștere a eforturilor în sănătate publică privind promovarea unei diete bazată pe plante atât pentru sănătatea pacientului, cât și pentru cea a planetei nu vor avea șanse de izbândă atât timp cât aceste probleme de nutriție și dietă nu sunt cuprinse și în examenele la care sunt supuși medicii.

Ultimul update: 11 octombrie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.