”Eu am făcut o propunere. Ministerul Sănătății să aibă o bază de date și orice om din această țară care dorește să fie donator să se pună în această bază, este fără bani, să se pună în această listă a Ministerului și în momentul în care acel om decedează într-o secție de terapie intensivă de la un spital de urgență să meargă șeful de secție să vadă lista și în momentul în care este trecut acolo să mesrgă la sala de prelevare, și nu mai este nevoie nici de coordinator, care, în orice caz, este un om foarte greu lovit de ceea ce se întâmplă . Gândiți-vă ce înseamnă să mergeți să-I spuneți unei familii csre a pierdut pe cineva drag că ar putea să-I doneze organele”. Este mesajul transmis de Prof. Dr. Monica Pop în cadrul conferinței de presă organizată de Agenția Națională de Transplant.

Rata de refuz pentru transplantul de organe în România a fost în 2018 de 22, 98 %, în scădere față de anul precedent în care s-a înregistrat o rată record de refuz de 29,53 %. Conform datelor furnizate de Agenția Națională de Transplant, cea mai scăzută rată de refuz a fost înregistrată în 2016: 16,19%.

În același timp medicul oftalmolog a atras atenția că acordul pentru prelevarea de cornee este  foarte greu de obținut în România!

”La transplantul de cornee făcut prima dată nu este nevoie de compatibilitate.  Ar fi foarte benefic pentru oameni să existe cât mai multe! Am fost în Anglia, și, la fel era: nu dădeau ochi. Dădeau piele, dădeau rinichi, dar ochi nu, foarte, foarte greu se obține acordul! Mi-ar fi plăcut ca dumneavoastră din media să rugați familia celor care donează organe să înțeleagă acest lucru. Vreau să vă spun că la ultima donare de țesuturi este o familie cu o fată de 16 ani care a murit pe terenul de sport. Și părinții, de la țară, au dat organelle. Este extraordinar! Gândiți-vă, dvs, personal dacă ați face așa ceva! Este foarte greu de hotărât!”, a subliniat Dr. Monica Pop.

Managerul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice a mai adăugat și că s-a confruntat cu cazuri concrete în care anumiți medici nu au dorit să facă prelevare de cornee.

”Eu vorbesc de specialitatea mea. Este apocaliptic să scoți un ochi. Pur și simplu există colegi care nu vor să facă. Nu e scris în fișa postului așa ceva, nu este obligatoriu să facă. Eu aș face o metodă punitivă pentru cel care nu vrea.”, a spus medicul Monica Pop.

Ultimul update: 12 noiembrie 2019

SănătateaTV.ro