Mai mult de una din 20 de femei trec printr-o menopauză timpurie care le supune unui risc mare de producere a unui infarct, accident vascular cerebral şi boli ale oaselor, mai târziu în viaţă, avertizează cercetătorii.

Un număr mai mare de femei, decât cel aşteptat, nu a mai avut menstruaţie înainte de vârsta de 40 de ani, fără a se cunoaşte un motiv clinic, a arătat un studiu. Aproximativ 6% din femei au prezentat o menopauză prematură neaşteptată care nu le-a mai permis să fie fertile de la o vârstă timpurie, potrivit Daily Mail.

 

Femeile din clasele sociale sărace sunt de trei ori mai expuse riscului de a experimenta menopauza înainte de vârsta de 40 de ani comparativ cu cele din clasele sociale înalte.

 

Studiul, realizat la Colegiul Imperial din Londra, este unul dintre cele mai cuprinzătoare cu privire la menopauza prematură. În Marea Britanie, vârsta medie pentru menopauză este 51 de ani, moment în care rezervele naturale de estrogen ale femeilor se diminuează iar ovarele rămân fără ovule. Lipsa estrogenului înseamnă că femeile îşi pierd protecţia naturală împotriva bolilor de inimă şi a oaselor poroase.

 

Dr. Rumana Islam, care a condus studiul alături de dr. Rufus Cartwright, au analizat fişele medicale de la aproximativ 5000 de femei, toate fiind născute în Marea Britanie într-o singură săptămână a anului 1958. Cercetătorii le-au monitorizat de circa opt ori, iar la vârsta de 50 de ani le-au întrebat despre data la care au înregistrat menopauza şi cauza producerii acesteia, dar şi despre calitatea vieţii acestora. 7,4% dintre acestea au trecut prin menopauză înainte de vârsta de 40 de ani, cele mai expuse riscului fiind femeile fumătoare sau cele care apar ţineau unei clase sociale defavorizate. Aproape o cincime din femei suferiseră o intervenţie chirurgicală de îndepărtare a ovarelor, sau ovarele lor încetaseră să mai funcţioneze după chimioterapie. Dar aproximativ 6% din acestea au experimentat o menopauză timpurie „neaşteptată”, a spus dr. Islam.

 

Femeile care au avut menopauză timpurie au fost de două ori mai predispuse să declare că au avut o calitate a vieţii sărăcăcioasă care le-a afectat vitalitatea, funcţia fizică, sănătatea mentală şi percepţiile generale cu privire la sănătate.”

Dr. Islam a spus că „povara fizică şi psihologică boală-sănătate impusă de menopauza timpurie a dus la realizarea histeroctemiei (îndepărtarea pe cale chirurgicală a uterului şi a ovarelor) ca un tratament pentru problemele periodice care ar trebui să fie evitate de câte ori este posibil.

 

Medicul nu ar putea explica de ce menopauza timpurie este mai comună la femeile cu o situaţie materială precară, dar a luat în considerare anumiţi factori cum ar fi fumatul, obezitatea sau lipsa exerciţiilor fizice ca fiind riscanţi. Cu toate acestea, situaţia socială precară a rămas un factor de risc independent. Ea suspectează că doctorii şi femeile pot fi inconştienţi legat de riscurile pe care le are menopauza timpurie asupra sănătăţii.

 

Cercetătorii americani au descoperit că femeile care au experimentat menopauza înainte de vârsta de 46 de ani au prezentat un risc dublu de a suferi un infarct, un accident vascular cerebral sau alte afecţiuni cardiovasculare comparativ cu cele care nu au trecut prin menopauză la acea vârstă.  

 

Dr. John Stevenson, expert în medicina metabolică la Colegiul Imperial din Londra, şi directorul Concernului pentru Sănătatea Femeilor, a spus că terapia de înlocuire a hormonilor are rolul de a proteja arterele.

 

Dr. Nick Panay, directorul Societăţii Britanice pentru Menopauză, a spus că acest ultim studiu „a asigurat date noi, vitale în ceea ce priveşte asocierea menopauzei timpurii cu statusul socio-economic redus.”

SănătateaTV.ro