O dietă sănătoasă, mișcarea regulată și controlul greutății sunt doar câteva dintre măsurile care pot fi adoptate pentru prevenirea hipertensiunii. Un studiu nou realizat arată că, alături de acestea, sauna ar putea fi și ea benefică.

Rezultatele cercetării arată că sauna regulată poate reduce până la aproape jumătate riscul bărbaților de a dezvolta hipertensiune. Anual, aproximativ 7.5 milioane de oameni mor din cauza acestei afecțiuni, atrage atenția Organizația Mondială a Sănătății.

Pentru realizarea cercetării specialiștii au analizat datele a 1621 de bărbați, cu vârste cuprinse între 42 și 60 de ani, cu risc de boli cardiovasculare. Ei au fost împărțiți în trei grupe privind frecvența utilizării saunei: o dată pe săptămână, de două-trei ori pe săptămână și de patru până la 7 ori pe săptămână.

Pe timpul realizării studiului, 251 dintre bărbați au dezvoltat hipertensiune. În urma cercetării, specialiștii au descoperit că persoanele care fac saună de două-trei ori pe săptămână prezintă un risc cu 24% mai mic de a dezvolte hipertensiune, iar în rândul celor care se duc la saună și mai des de atât, riscul este cu 46% mai mic.

Potrivit specialiștilor, acest lucru se datorează faptului că o temperatură ridicată a corpului provoacă dilatarea vaselor de sânge, aspect ce poate duce la îmbunătățirea circulației sanguine.

Studiul a fost publicat în revista American Journal of Hypertension. 

SănătateaTV.ro