Hepatita reprezintă o inflamaţie a ficatului, cauzele care contribuie la instalarea afecţiunii fiind multiple. Din fericire însă, există o serie de metode de diagnosticare a hepatitelor prin care se poate identifica existenţa unei anomalii la nivelul ficatului.

“Cea mai clasică modificare de laborator care deconspiră prezenţa hepatitei ar fi creşterea transaminazelor. În celula hepatică se găsesc sute şi mii de componente pe care însă ar fi foarte costisitor să le determinăm, măcar o parte dintre ele. Din punct de vedere al eficienţei diagnosticului şi al costurilor cât mai reduse e de ajuns dacă determinăm transaminazele, principalele transaminaze care au intrat în practica medicală de diagnostic fiind ALT-ul şi AST-ul. În afara acestora, mai există o enzimă ce se numeşte gamaglutamiltranspeptidază, care atrage atenţia că s-a produs o inflamaţie, o hepatită, dar de data aceasta care interesează în special căile biliare minuscule din interiorul ficatului, mărginite de o parte şi de alta de celule hepatice. O a patra şi o ultimă enzimă, care se dozează în mod curent şi nu în studii de superspecialitate, este fosfataza alcalină. Şi ea dă informaţii mai degrabă de ceea ce se petrece în atmosfera căilor biliare intrahepatice, dar exprimă totodată şi suferinţa inflamatorie a hepatocitelor”, a declarat pentru Sănătatea TV, prof. univ. dr. Mihai Voiculescu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Studiul Ficatului.

Pe de altă parte, prof. univ. dr. Mihai Voiculescu recomandă ca testele hepatice să fie efectuate şi de persoanele aparent sănătoase, care nu prezintă simptome ale bolii.

SănătateaTV.ro