Salariile mici şi condiţiile de muncă proaste îi determină pe medicii din Europa Centrală şi de Est să emigreze, drept consecinţă situaţia sistemului sanitar este critică în aceste zone, punând în pericol vieţile pacienţilor.

Acestea au fost principalele concluzii ale seminarului “Migraţia lucrătorilor din sectorul sanitar în cadrul Uniunii Europene”, organizat de Europe Academy CESI la Riga, Letonia şi finanţat de Comisia Europeană.

Deşi în ultimii 20 de ani au crescut speranța de viaţă și disponibilitatea tratamentelor şi a procedurilor medicale, principala problemă din sistemele sanitare rămâne lipsa finanţării şi a personalului medical.

 

În unele ţări, lipsa cronică de fonduri face ca spitalele şi clinicile să nu aibă echipamente şi materiale de bază, ceea ce determină migrația medicilor. În România, medicii din unele spitale au plătit din propriul buzunar medicamentele sau pansamentele, pentru ca pacienţii să aibă acces la un tratament de bază, iar unele companii furnizoare de medicamente au refuzat să alimenteze clinicile sau spitalele din cauza facturilor neplătite.

Conform statisticilor oficiale, doar în 2007, din România au migrat 4.000 de medici, ceea ce reprezintă aproape 10% din totalul personalului medical. În plus, un medic rezident câştigă în medie 200 de euro. Cu aceleaşi probleme se confrunţă şi Cehia: 50 de noi absolvenţi şi 250 de medici specialişti care şi-au terminat formarea migrează din ţară în fiecare an, salariul de bază fiind de 650 de euro.

În Bulgaria, un medic rezident câştigă, în medie, 250 de euro pe lună. În Ungaria, de unde au plecat peste 2.600 de medici în 2004, personalul medical câştigă aproximativ 350 de euro pe lună. În Letonia, s-a triplat numărul medicilor care au migrat, pentru că, în ţările baltice, salariile din sănătate sunt, de asemenea, mici. Un chirurg câştigă 800 de euro/ lună.

SănătateaTV.ro