Mii de barbati mor de cancer de prostata deoarece sunt diagnosticati prea tarziu pentru a primi un tratament, avertizeaza organizatia caritabila de lupta impotriva cancerului Orchid. Aceasta anunta ca procentul cazurilor observate in Marea Britanie abia atunci cand cancerul s-a raspandit in afara prostatei a atins un nivel record. Aproximativ 42,5% dintre barbati sunt diagnosticati in stadiul III sau IV, fata de 31% in 2012.

Potrivit expertilor, unul dintre motivele care au dus la aceasta situatie este lipsa de constientizare in randul medicilor de familie  cu privire la factorii care pun barbatii in pericol, ceea ce inseamna ca mii de pacienti sunt diagnosticati abia atunci cand este prea tarziu. Potrivit Orchid, etnia este factorul de risc principal, iar barbatii de culoare cu origine africane sau din Caraibe au de doua ori mai multe sanse sa dezvolte boala. De asemenea, existenta unui caz de cancer de prostata in istoricul familiei face ca riscul aparitiei acestei boli sa fie aproape dublu.

 

Cancerul de prostata, mortal atunci cand este diagnosticat tarziu

 

Cancerul de prostata este usor de tratat daca este diagnosticat timpuriu si este inca localizat, dar este de obicei terminal daca s-a raspandit prea mult. Barbatii diagnosticati cu cancer de prostata in stadiul IV au sanse de doar 22% de a trai inca zece ani, comparativ cu 98%  sanse daca sunt diagnosticati din timp, in stadiul I.

 

Apel catre medicii de familie

 

Organizatia Orchid a lansat un apel la medicii de familie britanici sa fie atenti la cei patru factori principali de risc: istoricul familiei, varsta, o schimbare a obiceiurilor urinare si etnia.  Cancerul de prostata este cel mai des intalnit tip de cancer printre barbatii din Regatul Unit si o estimare arata ca unul din opt dintre ei va suferi de aceasta boala in timpul vietii.

in Romania, nu exista date centralizate privind cancerul de prostata.