Aproximativ 18.000 de tratamente pentru hepatită vor fi incluse în următorul contract cost - volum – rezultat . Anunțul a fost făcut de reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și ai Ministerului Sănătății, la o conferință organizată de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO).

“Pacienții vor primi tratament chiar dacă vor avea stadiul de fibroză F0. Este ceea ce ne-am propus încă din anul 2015 (...). De anul acesta vor primi tratament și copiii și adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, dar și pacienții care nu au răspuns la tratamentul cu antivirale cu acțiune directă. Casa Națională face eforturi să nu existe perioade de pauză între actualul contract (care expiră la sfârșitul lunii august – n.r.) și viitorul contract”, a subliniat Roxana Radu, reprezentanta CNAS.

“Crește numărul de tratamente accesibile și vor fi, în total, vreo 18.000 de tratamente în următorul contract. S-a extins gradul de fibroză la F0, deci, practic, accesibilitate neoprită. Am extins tratamentul la toate genotipurile. Până acum am avut doar la genotipul 1B, care, sigur, reprezenta un procentaj foarte mare din toate infecțiile virale din România. În plus, oferim tratament și pentru cei care nu au răspuns, deci a fost inclus în lista de tratamente și un medicament care le este administrat pacienților care nu au răspuns la tratamentul inițial. Și, mai mult, oferi și pentru grupa de vârsta 12-16 ani tratamente”, a explicat și prof. dr. Mircea Manuc, președintele Comisiei de Gastroenterologie din cadrul Ministerului Sănătății.

 

Aderența la tratament, vitală

 

“Sunt peste 14.000 de pacienți au beneficiat de acest program, însă rata de răspuns, deși ne așteptam să meargă mai sus, spre 100%, s-a dus în jos, spre 96,5%. Se pare că problema pornește de la faptul că unii pacienți nu înțeleg că trebuie să își ia toate pastilele, zi de zi. Și o altă problemă care apare este neprezentarea la efectuarea viremiei de final, acea viremie la 12 săptămâni după terminarea tratamentului “, a tras un semnal de alarmă președintele APAH-RO.

Astfel că pacientul nu știe, în mod realist, dacă a răspuns sau nu la tratament și, peste un an sau doi, “se trezește că are o problemă și nu știe de ce o are”, a adăugat ea.

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balș”, a pus acest fenoment pe seama unei scăderi a conștientizării riscurilor la care se expun pacienții care nu își iau tratamentul, printre care chiar cancerul hepatic.

El a insistat și asupra rolului medicului de familie, “placa turnantă a eliminării din circulație a virusurilor hepatitice”, care îi pot testa pe toți cei pe care îi au înscriși pe liste. “Eu am sperat să apară o decizie central cu sarcina pentru colegii din medicina primară, astfel încât, în interval de doi ani – doi ani și jumătate, toți cei de pe listele medicilor de families ă fie testați. Îi testăm, în tratăm. Îi tratăm, am scos din circulație posibilitatea de a mai da altor persoane din jur virusul”, a adăugat managerul de la Matei Balș.

 

Cum se transmite virusul hepatitei?

 

Simplu se transmite, din păcate: contact sexual neprotejat, sânge și produse de sânge, ac contaminat, respectiv utilizatorii de droguri. Grupele de risc: homosexualii, a spus prof. dr. Streinu-Cercel.

El a evocat, însă, și cazul unei paciente de 18 ani, care a contractat virusul când și-a făcut un tatuaj la mare.

 

Incidență mare a hepatitei în rândul comunităților vulnerabile

 

“În momentul de față, în România, vorbim cam de 1,9% pacienți cu virus hepatitis C care sunt viremice. Aceștia reprezintă ținta noastră pentru programele viitoare”, a anunțat prof.dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul institutului Matei Balș.

În comunitățile cu risc crescut, însă, incidența este mult mai mare. Astfel, APAH-RO desfășoară acțiuni de informare și testare în București, Cluj, Iași, Brașov și Giurgiu.  “Am testat până vineri 145 de persoane (din Rahova și Ferentari – n.r.). Avem 46 depistate cu B, cu C sau cu o infecție B+C. Cam 70-80% sunt pacienți neasigurați”, a spus Marinela Debu, președintele APAH-RO.

 

Testarea pacienților neasigurați, o prioritate

 

Ligia Moşneaga, reprezentanta Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), a vorbit despre testarea pacienţilor neasiguraţi.

"Avem o mare problemă cu unele Case de asigurări. Sunt imputări pentru reţetele de antivirale prescrise de medicii de familie, sume care încep de la 1.000 de euro până la sume ce înseamnă venitul unui medic de familie pe un an. Colegii noştri nu vor putea returna aceste sume, care reprezintă contravaloarea tratamentelor antivirale prescrise pacienţilor. Aceste tratamente sunt prescrise în urma unui referat aprobat de Casa de asigurări şi a unei scrisori medicale. Pentru vicii de formă (...) sau diverse alte vicii colegilor noştri li s-au imputat aceste reţete. Există contestaţii la Casa de asigurări, deocamdată nu avem niciun răspuns la aceste contestaţii şi urmează probabil soluţionarea în instanţă", a semnalat aceasta.

Ultimul update: 23 iulie 2019

SănătateaTV.ro