Ministerul Sanătății a anunțat debutul oficial al sezonului gripal din acest an la 17 ianuarie. Săptămâna trecută, numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut cu peste 20% față de nivelul așteptat, conform informațiilor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Ministerul Sănătății a declarat  debutul sezonului gripal, determinat de caracterul epidemic al ultimei săptămâni. 

 

Triaje zilnice în școli și în colectivități

 

„Ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri în următoarele săptămâni”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Pentru a preveni crearea de focare de gripă, inspectoratele școlare vor recomanda triajele epidemiologice zilnice în colectivități – școli, grădinițe, creșe. De asemenea, specialiștii recomandă triajul epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar. Se recomandă ca persoanele depistate cu simptomatologie respiratorie să fie  scoase temporar din colectivitate. De asemenea, în funcție de situația epidemiologică din fiecare zonă, unitățile sanitare sunt responsabile să introducă limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc crescut. Mai multe spitale din țară au luat deja măsura limitării accesului vizitatorilor.

 

Cea mai eficientă metodă de a evita îmbolnăvirea este vaccinarea

 

În acest sezon, Ministerul Sănătății a achizitionat 1.300.000 de doze de vaccin gripal. Până în acest moment, au fost vaccinate gratuit prin cabinetele medicilor de familie 1.244.299 de persoane din categoriile de risc.

Ministrul sănătății a cerut astăzi o situație cu numărul de doze suplimentare de vaccin solicitate de medicii de familie pentru a analiza necesitatea achizitionarii de noi vaccinuri.

 

Recomandările specialiștilor pentru populație

 

Ministrul Sănătății a facut un apel și către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor și a răspândiri virusului gripal:

- Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;

- Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

- Respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);

- Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

- Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;

- Continuarea vaccinării antigripale.

Ultimul update: 17 ianuarie 2019

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.