În urma unei acțiuni de control, la 19 martie, Ministerul Sănătății a anunțat că trei produse biocide utilizate pentru dezinfecția suprafețelor și instrumentarului în unități sanitare și cabinete de înfrumusețare nu au fost conforme din punct de vedere al eficacității fungicide.

În anul 2018, inspectorii sanitari din cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică județene au verificat calitatea unui număr de 15 produse biocide utilizate în unități sanitare și cabinete de înfrumusețare. În urma analizelor efectuate, trei produse biocide nu au îndeplinit standardul de eficiență impus în distrugerea unor specii fungice.

Două dintre produsele neconforme  aparțin unui producător din București, care are deschis punct de lucru în județul Ilfov. Al treilea produs biocid neconform este produs într-un stat membru al UE și distribuit de o firmă din județul Prahova, a anunțat la 19 martie Ministerul Sănătății.

Inspecția Sanitară de Stat a dispus Direcțiilor de Sănătate Publică județene, pe raza cărora se aflau producătorii sau distribuitorii produselor constatate neconforme, să efectueze verificări în unitățile sanitare pentru a limita folosirea acestor substanțe pentru dezinfecția suprafețelor și a instrumentelor medicale.

La nivel național, autoritățile au dispus retragerea de la furnizorii de servicii medicale publice sau private și de la cabinetele de înfrumusețare a acestor produse și returnarea lor la producători sau distribuitori.

În anul 2016, presa a dezvăluit că în unitătile sanitare din țară erau folosiți pe scară largă dezinfectanți diluați, achiziționați de la firma Hexi Pharma. Scandalul rezultat a zguduit sistemul de sănătate din România, fiind amplificat de recenta tragedie de la Colectiv și de asocierea unor decese cu infecțiile nosocomiale. De atunci, autoritățile au efectuat periodic controale ale produselor folosite pentru dezinfectarea suprafețelor și a instrumentarului medical.

„Trebuie să ne asigurăm că produsele utilizate în spitale sunt eficiente. Vom continua astfel de acțiuni și vom lua toate măsurile necesare pentru  siguranța pacienților”, a declarat la 19 martie ministrul sănătății, Sorina Pintea.

Ultimul update: 19 martie 2019

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.