Ministerul Sănătății a finalizat licitația pentru vaccinurile anti-HPV și ar putea începe vaccinarea fetelor din acest an, a declarat ministrul Sorina Pintea, la o conferință.

“Anul acesta în programul național de vaccinare a fost introdus și HPV-ul. Dimineață televiziunile s-au deschis cu o știre: Anglia introduce obligativitatea HPV pentru băieți. Noi suntem la stadiul de fete. Licitația este finalizată, anul acesta vom putea introduce vaccinarea HPV. Un alt pas mare înainte”, a spus ea.

 

Molecule inovative pe lista cu medicamente compensate și gratuite, după definireea taxei de clawback

 

Douăzeci și una de molecule inovative ar putea fi introduse pe lista cu medicamente gratuite sau compensate, dar mai întâi trebuie definită foarte clar taxa de clawback. Este declarația făcută de ministrul Sănătății Sorina Pintea la o conferință.

“Anul acesta avem 21 de molecule în așteptare, dar trebuie să clarificăm povestea clawback. Mă gândesc și la inovative, dar mă gândesc și la Antibiotice Iași care produce o pastilă cu 50 de bani și 25 de bani e clawback-ul”, a spus oficialul.

Asociațiile producătorilor de medicamente au solicitat în repetate rânduri scăderea taxei clawback la medicamentele ieftine, pentru a evita dispariția a mii de medicamente de pe piață și închiderea unor linii de producție din țară în 2019.

În mai, Guvernul a modificat formula de calcul a taxei clawback printr-o ordonanță de urgență, noua referință fiind bugetul aferent medicamentelor suportate din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) și din bugetul Ministerului Sănătătii din ultimul trimestru din 2018.

Ultimul update: 10 iulie 2019

SănătateaTV.ro