Ministerul Sănătății a semnat contractul pentru achiziționarea a 1 milion de doze de vaccin gripal necesare pentru continuarea campaniei de vaccinare antigripală gratuită, se arată într-un comunicat de presă emis de instituție.

Potrivit documentului, cantitățile de doze repartizate fiecărei direcții de sănătate publică au fost trimise furnizorului de vaccin antigripal, urmând ca, de săptămâna viitoare, acesta să înceapă livrarea în teritoriu.

Mai mult de atât, Ministerul Sănătății a anunțat că, în vederea evitării pe viitor a situațiilor de întârziere în aprovizionarea cu vaccin antigripal, a încheiat un acord – cadru pentru achiziția vaccinului antigripal pentru o perioadă de doi ani.

Anul acesta, instituția va achiziționa peste 1 milion de doze de vaccin gripal sezonier, dublu față de anul trecut, astfel încât să asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane aflate în grupele de risc, se mai arată în comunicatul de presă.  

În campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătății vor fi vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis personalul medical, persoane cu vârsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, gravide, conform recomandărilor OMS și ECDC. 

Conform ultimelor date furnizate de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), pe teritoriul României nu s-au înregistrat cazuri confirmate de gripă, morbiditatea prin infecții respiratorii acute încadrându-se în intervalul așteptat pentru această perioadă.

Ultima monitorizare INSP arată că, la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinic, IACRS și pneumonii) a fost de 79.895, cu 8,3% mai mică comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (87.162) și cu 0,04% mai mare față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (76.545),  potrivit datelor din comunicatul de presă.

SănătateaTV.ro