Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan a admis că MS există uneori "dificultăţi" în aprovizionarea cu medicamente a pacienţilor cu HIV.
"Acest lucru este în grija producătorilor şi distribuitorilor, dar avem discuţii cu aceştia pentru a rezolva aceste chestiuni care apar şi toţi pacienţii să beneficieze de tratament", a spus secretarul de stat.
Potrivit lui, MS are în vedere generarea unor protocoale în acest sens.

 

MS are în vederea creșterea bugetului programului național HIV-SIDA

 

"Obiectivul nostru este menţinerea României ca ţară cu risc scăzut de infecţie HIV-SIDA (...). A fost elaborat, după cum s-a ştiut, un plan naţional strategic pentru controlul şi prevenirea cazurilor de infecţie HIV-SIDA în perioada 2019 - 2021. Documentul este finalizat, dar în perioada mandatului precedent de la MS nu a fost aprobat şi implementat. (...) Avem în vedere creşterea bugetului acestui program", a spus Moldovan, citat de Agerpres.
Consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Diana Păun, a afirmat că incidenţa HIV în România a înregistrat un trend descendent începând din anul 1990 şi a subliniat necesitatea prevenţiei prin educaţie pentru sănătate, a creşterii capacităţii de screening, cu accent pe grupurile vulnerabile şi pe comunităţile defavorizate, de acces la tratament, dar şi de finanţare corespunzătoare. 

Peste 500 de cazuri noi de infecție cu HIV au fost diagnosticate în acest an, în România. În prezent, în țara noastră sunt infectate cu HIV 16.190 persoane, dintre acestea 9.793 fiind bărbaţi şi 6.397 femei.

Ultimul update: 3 decembrie 2019

SănătateaTV.ro