Ministrul sănătății, Sorina Pintea, s-a întâlnit marți, la 12 martie, cu reprezentanții Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (Palmed). În cadrul întâlnirii au fost abordate mai multe teme de interes pentru pacienții din România.

 

Tratament în străinătate sau la privat

 

Una din temele discutate în cadrul întâlnirii a fost posibilitatea extinderii legii prin care se acordă acces pacienților români la tratamente în străinătate atunci când acestea nu sunt disponibile în sistemul public din țară (Ordinul 50/2004) pentru a include și furnizorii de servicii medicale private din România.

Ministrul sănătății a declarat că această alternativă ar fi benefică atât pentru pacienți, cât și pentru sistemul de sănătate din România. Pe de o parte, pacientul nu ar mai fi nevoit să acopere costurile legate de transport și cazare atunci când pleacă în străinătate la tratament. Pe de altă parte, ministerul va putea selecta furnizorul de servicii medicale care oferă prețul cel mai mic pentru acele serviciile medicale.

 

Un parteneriat strategic

 

Sorina Pintea a declarat că dorește crearea unui parteneriat între Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor din România și Palmed, în beneficiul pacienților.

„Sistemul privat nu concurează cu cel de stat, ci mai degrabă se completează unul pe celalalalt, iar rolul meu este acela de a veghea ca pacientul să beneficieze de servicii medicale de calitate, în concordanță cu prevederile legale, indiferent de statutul  furnizorului care le prestează”, a declarat ministrul sănătății, Sorina Pintea.

Ultimul update: 12 martie 2019

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.