În 2018, Ministerul Sănătății va aloca peste 41 milioane de lei pentru derularea Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei în vederea asigurării accesului la diagnostic și tratament corect pentru toți pacienții afectați de tuberculoză, inclusiv tuberculoză multidrog rezistentă, se arată într-un comunicat de presă emis de instituție.

Mai mult, potrivit documentului, până la finalul acestui an, pe lista medicamentelor compensate 100% vor fi introduse 9 substanțe noi necesare în tratamentul tuberculozei, asigurate până acum prin finanțare externă. În prezent, lista cuprinde 21 de denumiri comune internaționale utilizate în tratamentul bolnavilor cu TB BK sensibilă sau multidrog – rezistentă.

Astfel, va fi acoperit integral tratamentul necesar pacienților cu afecțiuni TB, inclusiv tuberculoză multidrog rezistentă, conform ghidului național elaborat pe baza recomandărilor OMS, se mai arată în comunicat.

Potrivit comunicatului de presă, în vederea asigurării accesului la diagnostic și tratament corect pentru toți, în absența finanțării externe, Ministerul Sănătății are în vedere și alte măsuri, între care: testarea rapidă pentru TB a unui număr de 15.000 persoane din grupurile la risc, precum și asigurarea tratamentului și a suportului psihologic și social pentru un număr de 600 bolnavi în cadrul unui proiect cu finanațare norvegiană, depistarea activă a bolii prin screening-ul unui număr de 75.000 persoane din grupurile la risc (homeless, consumatori droguri injectabile, persoane aflate în detenție, populația din mediul rural cu acces scăzut la servicii de sănătate), dar și furnizarea de suport social, psihologic, peer-suport și subvenții pentru creșterea aderenței la tratament pentru 15.000 pacienți în cadrul altui proiect finanțat din fonduri structurale.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătății, în ultimii ani, au fost înregistrate progrese importante în controlul acestei boli. Astfel, încă din anul 2009, rata de depistare a bolii este de peste 70%, iar în 2014 a crescut la 94% pentru cazurile noi. Mai mult de atât, în ultimii 14 ani, incidența globală la copii a scăzut cu 54.6%, iar mortalitatea s-a redus cu 50.9%. 

SănătateaTV.ro