Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a participat astăzi la workshopul „Politici publice în domeniul cancerului pulmonar”. Acesta a reunit reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi, specialişti din sistemul de sănătate și autorități publice.

 

10.000 de cazuri noi de cancer pulmonar în fiecare an

 

Cancerul pulmonar reprezintă o problemă importantă de sănătate publică în România. Anual, în țara noastră, sunt diagnosticate peste 10.000 de cazuri noi de cancer pulmonar. Multe din aceste cazuri sunt depistate într-o fază avansată a bolii, motiv pentru care mortalitatea prin cancer pulmonar este foarte crescută.

În cadrul evenimentului, a fost subliniată importanţă prevenţiei primare şi secundare în acest tip de cancer. De asemenea, s-a discutat despre întărirea politicilor existente de combatere a consumului de tutun. Între apariția cancerului pulmonar și fumat este o legătură demonstrată științific.  

 

Diagnostic rapid și tratament țintit

 

Diagnosticarea corectă, completă și rapidă a cancerului pulmonar este esențială. În acest context, ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că: „Începând cu acest an, va fi introdus un program de finanţare a markerilor moleculari, care va permite stabilirea diagnosticului primar precis, precum și monitorizarea răspunsului terapeutic, astfel încât pacientul să beneficieze de tratament ţintit”.

De asemenea, ministrul sănătății a spus că va continua introducerea de molecule noi destinate tratamentului oncologic în lista de medicamente compensate şi gratuite. „Este important să asigurăm tratamentul adecvat, de aceea vom continua introducerea de noi tratamente. De asemenea, datorită bugetului generos pentru investiţii de care Ministerul Sănătăţii va beneficia  în acest an, vom achiziţiona aparatura necesară pentru diagnostic şi tratament astfel încât specialiştii din domeniu să poată oferi serviciile medicale necesare în această afecţiune”, a declarat Sorina Pintea.

 

Comisiile multidisciplinare devin obligatorii în centrele oncologice

 

Un alt subiect dezbătut în cadrul acestei întâlniri a fost necesitatea abordării multidisciplinare a cazurilor de cancer pulmonar.

„Începand din acest an, finanţarea centrelor oncologice va fi condiţionată de activitatea unei comisii multidisciplinare de diagnostic și indicație terapeutică. Orice decizie terapeutică va fi consecutivă analizei cazurilor oncologice în cadrul acestor comisii multidiciplinare (tumor board) care, în funcție de diagnosticul stabilit, va decide conduita terapeutică adecvată”, a mai declarat ministrul sănătății în cadrul evenimentului.

Ultimul update: 13 martie 2019

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.