Un proiect de Ordin privind înființarea, organizarea şi funcționarea Registrului pacienților cu boală cronică de rinichi în stadiul de predializă a fost publicat la 20 decembrie pe site-ul Ministerul Sănătății.

Conform proiectului supus dezbaterii publice, medicii nefrologi care își desfășoară activitatea în cadrul unităților sanitare ce furnizează servicii medicale pentru pacienții diagnosticați cu boală cronică de rinichi stadiile 1-5 vor fi obligați să raporteze datele în Registrul național de predializă. De asemenea, medicii vor putea prescrie medicație specifică acestei patologii doar pacienților înscriși în registru.

„Boala cronică de rinichi reprezintă o problemă de sănătate publică, atât prin prevalență, cât și prin costurile determinate în cadrul sistemului de sănătate”, se precizează în referatul de aprobare a proiectului. Registrul național de predializă este necesar „pentru o monitorizare adecvată a pacienților cu boală cronică de rinichi, estimarea impactului financiar și implicit realizarea unui program de prevenție eficient”.

O variantă la scală redusă a unui registru al pacienților cu boală cronică de rinichi functionează deja în cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan” din București. Acesta are la bază un program informatic denumit ReNal. Programul a fost dezvoltat de Asociația de Nefrologie, Dializă și Acces Vascular în colaborare cu Clinica de nefrologie și dializă din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan” și va fi pus la dispoziție, gratuit, de asociație pentru a extinde la nivel național Registrul de predializă.

Ultimul update: 20 decembrie 2018

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.